Likovni vremeplov Petra Lubarde u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Aleksandra Glišić
Likovni vremeplov Petra Lubarde u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Banjaluka - Izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017" biće svečano otvorena večeras u 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske.

Riječ je retrospektivnoj izložbi koja pruža uvid u stvaralaštvo Petra Lubarde od perioda između dva svjetska rata pa do kraja njegovog života.

- Postavka u Banjaluci obuhvata djela iz kolekcija Kuće legata u Beogradu i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, kao i slike iz Umetničke zbirke Srpske akademije nauka i umetnosti, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i iz privatne kolekcije, te bogatu arhivsku građu i pojedina dokumenta koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici - saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

U okviru postavke biće izložena i Lubardina slika "Stara maslina" iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Izložba je osmišljena povodom obilježavanja 110 godina od rođenja Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umjetnosti 20. vijeka.

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svjetska rata. U sastavu Kuće legata u Beogradu je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. vijeka do kraja umjetnikovog života.

Pariski student

Petar Lubarda (Ljubotinj, Crna Gora, 1907 - Beograd, 1974) je nakon Umetničke škole u Beogradu (1925) i Akademije lijepih umjetnosti u Parizu bio posvećen samostalnom učenju slikarstva u muzejima i galerijama francuske prestonice.

Prvi put izlaže na "Salonu nezavisnih" 1929. godine. Neposredno pred Drugi svjetski rat putuje po Španiji i Njemačkoj. Rat provodi u njemačkom zarobljeništvu (1941-1943). Boravi na Cetinju od 1946. do 1950, gdje sa Milom Milunovićem osniva prvu Umjetničku školu u Crnoj Gori (1947). Od 1950. živio je u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana