Likovni omaž srpskom vojniku u Foči

Srna
Likovni omaž srpskom vojniku u Foči

Foča - U Muzeju Stare Hercegovine u Foči otvorena je izložba slika i crteža "Vijek od kraja Velikog rata" akademske slikarke iz Rogatice Danijele Novaković.

Na 14 akrilika na platnu, akvarela, pastela i crteža ugljenom prikazani su likovi srpskih ratnika, borbe na frontu, narod u zbjegu, ulazak srpske vojske u Rogaticu, opijelo u Dobrunu, portreti Gavrila Principa i zaboravljene srpske heroine Višnje Mosić iz Višegrada.

Na otvaranju izložbe Novakovićeva je napomenula da su djela nastala na osnovu poznatih fotografija i druge muzejske građe, te da je na ovaj način željela da obilježi vijek od završetka Prvog svjetskog rata.

- Motivi fotografija koje sam izabrala pretežno su sa našeg kraja od Dobruna do Romanije i Glasinca. Portretom heroine Višnje, koja je prošla golgotu "mladobosanaca" nakon sarajevskog atentata, željela sam da ukažem i na ulogu i mjesto žene u ratu - kazala je Novakovićeva.

Slike i crteži odišu posebnom emocijom, a Novakovićeva navodi da je za nju bilo veoma potresno slikati veliko srpsko stradanje.

- Sve sam to morala u sebi da proživim i uradila sam onoliko koliko sam mogla emocionalno da se izrazim - rekla je autorka.

Fočanski slikar Radmil Kovačević istakao je na otvaranju izložbe da je Novakovićeva izrazila dosta ekspresije, svojih osjećanja i nemira.

- Slike pričaju o potresnim događajima iz Velikog rata i izražavaju ih likovnim jezikom uvjerljivije nego fotografija - naglasio je Kovačević.

Izložba "Vijek od kraja Velikog rata" biće otvorena 20 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana