Bliži se pet vijekova od otvaranja goraždanske štamparije

Glas Srpske
Bliži se pet vijekova od otvaranja goraždanske štamparije

Goražde - U susret zlatnom jubileju - pet stotina godina od stvaranja jedne od najstarijih štamparija na Balkanu i prve na području BiH, u Novom Goraždu predstoji mnogo posla.

U 2019. godini planirano je više kulturnih i naučnih skupova kojima će se ukazati na značaj ove ustanove za razvoj pismenosti kod Srba i Rumuna.

Trgovac Božidar Ljubavić zvani Goraždanin sa sinovima je osnovao štampariju koja je 1519. godine odštampala prvo izdanje - Liturgiju ili Služabnik. Na stotinu jednom listu nalaze se večernja i jutarnja služba i liturgije svetog Jovana Zlatoustog i Vasilija Velikog. Dvije godine kasnije iz štampe je izašao Psaltir sa posledovanjem koji je sa 352 lista najobimnija knjiga. Molitvenik iz 1523. godine posljednje je izdanje. Povodom značajnog jubileja, u saradnji sa stručnjacima Filozofskog fakulteta Istočno Sarajevo biće izdata monografija.

Tomislav Čarapić, načelnik Odsjeka za privredu i društvene djelatnosti Novog Goražda, rekao je da će monografija obuhvatiti istorijat štamparije, kao i da će na pristupačan način pomoći u edukaciji mladih o značaju goraždanske štamparije za srpsko pismo i pismenost.

Povodom rijetko vrijednog jubileja, biće štampane poštanske markice na kojima će biti predstavljena izdanja ove značajne ustanove, koja je u Donjoj Sopotnici kod Goražda pri hramu Svetog Đorđa radila sve do 1523. godine, kada je nešto kasnije premještena u Trgovište u Rumuniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana