Anđelka Prpić, glumica: Ako uveče možeš da zaspiš bez problema na dobrom si putu

Aleksandra Madžar
Anđelka Prpić, glumica: Ako uveče možeš da zaspiš bez problema na dobrom si putu

Banjaluka - Konačno je i publika u Banjaluci dočekala da pogleda monodramu "Šta me snađe" Anđelke Prprić u kojoj je ova šarmantna i jedna od omiljenih glumica pokazala svu raskoš svog talenta.

Očekivano, bio je to jedan od onih događaja za koji karte nestanu u rekordnom roku, pa je sliku publike proteklog vikenda u Banskom dvoru Kulturnom centru bilo lako zamisliti. Nije bilo prazne stolice i bilo je mnogo smijeha i aplauza. Komad je režirao svima dobro poznati Branko Đurić Đura, dok je tekst pisao dramski pisac Nebojša Romčević, čovjek koji svojim djelima ostavlja značajne tragove o društvu. Ovaj put pred publiku je stavio, nažalost vijekovima aktuelnu temu, provocirajući moralna načela svakog od nas.

Oživio je lik Jovanke Joke Jakovljević, bankarke stare 32 godine. Joka je mlada žena koja gradi karijeru onim što ima (pameti i znanja ponajmanje) u surovom korporativnom svijetu. Sasvim slučajno se našla pred dilemom: čast i bračna vjernost ili uspon u karijeri? Takvu dilemu ne može da razriješi sama. Čitavu  vojska likova (u kojima se našla) joj u tome pomaže stvarajući još veću konfuziju u njenoj praznoj glavici, a direktorov sin samo što nije ušao u njenu sobu...

Pripićeva je na samom početku razgovora prokomentarisala banjalučku publiku, opisujući je kao jako otvoreno, predusretljivu i srdačnu, ističući da se raduje ponovnom dolasku.

Moram priznati da publika u Banjaluci nije naivna. Verovatno su navikli na dobre predstave i dobru komediju, tako da nije mi bio lak zadatak, ali mi je bilo jako  lepo - kazala je ona.

Za rad na ovoj "masovnoj monodrami", koju je do sada imala priliku da pogleda mnogobrojna publika širom Srbije,  odlučila  se, jer je željela da radi  nešto svoje, nešto čime bi se predstavila publici pozorišnoj, što do sada nisam imala priliku da uradim na  takav način.

Onda sam odabrala  pisca za koga sam bila sigurna da će biti perfektan, kao i u svemu što je do sada radio. Imala sam sreću da se u tom trenutku upoznam sa Brankom Đurićem i da on režira predstavu - dodaje  ona.

Zaključak ove priče o tome kako ko doživljava sopstvenu moć i ko želi na kakav način da se dokopa položaja, napretka, ona opisuje kao pojavu da svi idemo kao  ovčice u stadu, jedni za drugima.

- Onda kada bi te neko zaustavio i zapitao zašto  ideš tamo, ne verujem da bi mogli da odgovorimo. Ovo jeste tema koja se tiče svih nas, ako pričamo o zloupotrebi položaja, taj problem postoji, jedino što je ovo prikazano kroz prizmu žene, jer sam ja žena i mislim da se sigurno dešava i muškarcima.  Naravno to najveće pitanje morala, kako preseći, kako presabrati, da li imamo pomagače ili su nam svi ometači iz najbolje namere. Nebojša je uspeo na ovom tekstu, kao što i inače to  radi maestralno, da sve nas  malo izvrne ruglu i da se smejemo sami sebi - smatra Pripićeva.

A što se tiče samog morala, misli da sve nas najviše buni to što nam se nameće, ne samo u porodici, već u podneblju, vjerski, kulturološki, priča o stvarima koje su kao moralne ili amoralne, a zapravo šta je za svakoga od nas intimno moral, to je pitanje.

Smatram da ako uveče možeš da zaspiš bez problema i nemaš neke more i goste neželjene da si na dobrom putu. Za mene intimno je ovo pitanje Jovankine motivacije, zašto ona tako  žarko želi da bude na tom seminaru, zašto ona želi da napreduje na poslu, kada je negde svesna da joj to ne pripada u smislu njenog obrazovanja, znanja, umeća, ali eto ona se vodi time  "kako je ova pre mene, tako mogu i ja". Za mene je to osnovna linija, koja mene dira, a to je  taj momenat ka čemu svi težimo,  i ne stižemo da  budemo sami sa sobom, ni sa porodicom, jer mislimo da nam pripada nešto, a niti znamo šta želimo, ni zašto,                                     ni da li to želimo, ali idemo za tim stadom.  Mislim  da je to veća boljka današnjice, nego pitanje morala  - istakla je Prpićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana