Režim ljubavi trijumfovao na Zapletu

Milanka Mitrić
Režim ljubavi trijumfovao na Zapletu

Banjaluka - Predstava "Režim ljubavi" autorke Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva, proglašena je najboljom na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet" koji je održan u Gradskom pozorištu "Jazavac" u Banjaluci.

Žiri je ove godine imao zaista težak zadatak da odabere najbolju od pet takmičarskih predstava. Članovi žirija Milan Rakulj, Dijana Grbić i Sandra Ljubojević odabrali su "Režim ljubavi", predstavu u izvođenju glumaca "Ateljea 212" koja je odigrana posljednje takmičarske večeri.

- Komad "Režim ljubavi" vrlo savremenim i glumački zahtjevnim jezikom, hrabro, provokativno i beskompromisno otvorio je pitanja raznih vrsta ljubavi i veza u savremenom društvenom kontekstu. Nagomilavanje riječi u izrazu, često stručna ili "onlajn" terminologija, glumcima beogradskog "Ateljea 212" umjesto prepreke, predstavljala je adut na sceni. Moć monologa kao osnove dramskog teksta te precizni rediteljski potezi, koji su glumce uvodili u dijalog i razigranost, učinili su od ansambla porodicu na sceni - navedeno je u obrazloženju žirija.

Kako su objasnili, pošto su glumci na sceni progovorili o monogamiji i braku, celibatu, trijadi, preljubi i seksualno-ljubavnim odnosima, oni su prikazali predstavu kakvu publika nema priliku da vidi svaki dan.

- Pored teksta, režije i igre, scenografija i kostimografija učinile su ovu predstavu modernim, a istovremeno preciznim i sjajno složenim pozorišnim činom - saglasan je žiri.

Nagrada za najboljeg glumca jednoglasnom odlukom pripala je Draženu Čučeku za igru u predstavi "Dvoje" Teatra "Egzit" iz Zagreba.

- Čuček je živo dočarao sedam potpuno različitih likova, jasno iscrtavajući njihove maske kroz niz komičnih situacija, paralelno na vješt način vodeći jedan lik nesrećnog oca i supruga. Uvjerljivom interpretacijom bogato, maštovito uspijeva da oslika bezobzirnost i naizgled neosjetljivost svih likova čiju bujicu potisnutih emocija donosi na samom kraju, čime nas ostavlja da se preispitujemo o svemu što potiskujući, neriješeno, ostavljamo u sebi - objasnio je žiri.

Nagrade za najbolje glumice dodijeljene su ravnopravno Sofiji Juričan za ulogu Hane u predstavi "Režim ljubavi" i Marijani Petrovskoj-Ristov za ulogu Džil u predstavi "Doni Dark" Teatra "Komedija" iz Skoplja.

- Juričanova je uspjela da jedan postdramski tekst približi gledaocu na više nivoa. Od duhovitih postupaka do istančanog osjećaja za mjeru, vještim govorničkim darom je publiku osvojila u potpunosti. Petrovska-Ristov šarmantno, plastično i zavodljivo igra probleme i situacije u kojima se našla vrckasta, ali usamljena Džil - pojasnio je žiri.

Nagrada za najboljeg mladog glumca jednoglasnom odlukom pripala je Darijanu Petrovu za ulogu Donija Darka u predstavi "Doni Dark".

- Petrov je na vrlo iskren i emotivan način, uvjerljivo dočarao lik slijepog mladića, braneći njegove emocije i stavove - naveo je žiri.

"Razgovor sa glumcem"

U okviru programa "Razgovor sa glumcem" u četvrtak uveče s publikom se družio glumac Aleksandar Stojković Piksi. Moderator razgovora bio je Velimir Blanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana