Muzička bajka obojena virtuoznošću Florijana Balaž i Biljane Jašić-Radovanović

Nataša Lazukić
Muzička bajka obojena virtuoznošću Florijana Balaž i Biljane Jašić-Radovanović

Banjaluka - Majstor na violoni, Florijan Balaž, održao je koncert u srijedu, 11. aprila, u koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci. Na klaviru ga je pratila koleginica i prijateljica Biljana Jašić-Radovanović. Ovaj muzički doživljaj je dio programa manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Virtuozan nastup dvoje maestralnih umjetnika ispunio je koncertnu salu toplim emocijama i osmijesima zahvalnosti.

- Ovaj koncert je prošao evocirajući uspomene na neke davne dane koji su sada već mimo nas, ali nadam se da je sve ovo do sada početak na neki novi način - rekao je Balaž.

Uz djela kamerne muzike, nezaobilazan dio repertoara činilo je izvođenje "Poloneze" i "Legende" poznatog violiniste Henrika Vijenjavskog.

- Ja sviram "Polonezu" još od studentskih dana, tada je uopšte nisam razumeo, a sada vidim da je moglo i bolje. Svaki put kada završim koncert i kada prođe malo vremena uvek doživim nešto novo i drugačije. Vijenjavski samo deluje vrlo lako, ali treba sačekati trenutak kada ćete se upustiti u sviranje njegovih dela - kazao je Balaž i ističe da je veoma ponosan na svog sina Andreja koji kreće njegovim stopama.

Za same početke osnivanja Akademije umjetnosti u Banjaluci vezana je i Biljana Jašić-Radovanović, a "Dani Vlade S. Miloševića" joj, kako ističe, veoma mnogo znače.

- Predivno sam se osjećala večeras. Kolega Florijan Balaž je radio na našoj Akademiji i kako smo sarađivali mnogo puta, došli smo na ideju da imamo zajednički koncert. Ja se bavim kamernom muzikom, bile su tri sonate, a kolega je izrazito virtuozan i njemu su veoma drage "Poloneza" i "Legenda", tako da smo kombinovali i jedno i drugo - rekla je Jašić-Radovanović. 

Proljeće u Banjaluci protiče u duhu nota najslavnijih kompozitora koje odjekuju koncertnom dvoranom hrama kulture, a večeras od 20 časova se na istom mjestu nastavlja u posebnom muzičkom raspoloženju uz koncert Jelene Bajić (klavir) i Vladimira Pavlovića (violončelo). 

Svaki ton po jedna uspomena

Svaka odsvirana melodija na violini podsjetila je Florijana Balaža na period kada je bio profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, a klavirska pratnja Biljane Jašić-Radovanović dodatno je pojačala lijepe i nostalgične emocije zakružujući ovu muzičku bajku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana