Za čistiji vazduh 3,6 miliona evra

Anita Janković-Rečević
Za čistiji vazduh 3,6 miliona evra

Banjaluka - Kvalitet vazduha ima značajan uticaj na zdravlje i životni vijek ljudi, a kako bi onaj koji udiše stanovništvo Srpske i BiH bio čistiji, u naredne tri godine sprovodiće se projekat čija je ukupna vrijednost 3,6 miliona evra.

Projekat pod nazivom “Pomoć BiH u poboljšanju kvaliteta vazduha i upravljanja kvalitetom vazduha” finansira Švedska razvojna agencija (SIDA), a implementira švedska Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) na teritoriji cijele BiH. Realizacijom projekta, između ostalog, predviđeno je uspostavljanje referentne laboratorije za monitoring kvaliteta vazduha, o čemu su petak u Banjaluci razgovarali ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Boris Pašalić, te predstavnici Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za zaštitu i ekologiju i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

Golićeva i Pašalić smatraju da u BiH ne može postojati jedna zajednička laboratorija za kontrolu vazduha, te da Srpska treba da ima svoju.

- Referentnom laboratorijom bi trebalo da upravlja Hidrometeorološki zavod kao referentni centar Srpske za kvalitet vazduha, emisije i ublažavanje klimatskih promjena, s obzirom na to da je zaštita životne sredine, pa samim tim i kontrola kvaliteta vazduha, u isključivoj nadležnosti entiteta - rekla je Golićeva.

Direktor Hidrometeorološkog zavoda Tomislav Šajić pojasnio je da su projektom, osim uspostavljanja referentne laboratorije, predviđene i brojne druge aktivnosti, od formiranja baze podataka o kvalitetu vazduha, nabavke opreme za monitoring, do izrade studije za identifikaciju izvora zagađenja vazduha.

- U sklopu projekta je planirano i jačanje i unapređenje rada inspekcijskih tijela u oblasti kontrole i upravljanja kvalitetom vazduha, a jedan od zadataka je i izrada studija o uticaju vazduha na zdravlje stanovništva - naveo je Šajić. 

Dodao je da projekat sadrži sve neophodne komponente za povećanje broja mjernih stanica, uspostavljanje jedinstvenih procedura u mjerenju, kontroli i provjeri validnosti.

- Smatramo da aktivnosti treba usmjeriti na jačanje postojećih kapaciteta i unapređenje rada Zavoda, te na unapređenje republičkog monitoringa kvaliteta vazduha. Neophodno je i pronalaženje sredstava iz budžeta Srpske i drugi finansijskih institucija kako bi se obezbijedila održivost projekta - rekao je Šajić.

On je istakao da Srpska trenutno nema dovoljan broj mjernih stanica za adekvatnu ocjenu stanja kvaliteta vazduha.

- Za monitoring kvaliteta vazduha Zavod trenutno posjeduje dvije stanice, i to u Banjaluci i Prijedoru, a stanice koje su u funkciji Republičke mreže monitoringa imaju i Rafinerija nafte u Brodu, RiTE “Ugljevik” i RiTE “Gacko”. Gradovi Banjaluka i Bijeljina imaju uspostavljen monitoring kvaliteta vazduha na području svojih uprava, ali sve to nije dovoljno - rekao je Šajić i dodao da Uredba o uspostavljanju republičke mreže mjernih stanica i mjernih mjesta predviđa 12 stanica za kvalitet vazduha.

Nedostatak novca

Tomislav Šajić je dodao da je finansiranje monitoringa kvaliteta vazduha predviđeno iz budžeta RS, ali da Zavod, kao nadležna institucija za tu oblast, ima vrlo ograničena i nedovoljna sredstva.

- Predložili smo da se na godišnjem nivou izdvoje fiksna sredstva za finansiranje monitoringa kvaliteta vazduha iz naknada od motornih vozila - naveo je Šajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana