Šverceri ostali kratkih rukava

Anita Janković-Rečević
Šverceri ostali kratkih rukava

Banjaluka - Šverc akcizne robe u BiH svake godine uzima sve više maha, čemu svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH čiji su službenici za sedam mjeseci 2018. privremeno oduzeli cigarete, duvan, kafu i alkohol u vrijednosti 1,21 milion KM, što je za oko 700.000 maraka više nego tokom cijele prošle godine.

Prema podacima UIO, procijenjena vrijednost oduzete akcizne robe lani je iznosila oko pola miliona maraka, a među plijenom i ove, kao i prošle godine, najviše je bilo duvana i cigareta koji su namijenjeni crnom tržištu.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević navodi da je ove godine oduzeto oko pet tona duvana te 103.334 paklice i 85.488 komada ručno punjenih cigareta.

- Riječ je o prodaji robe koja nije uredno obilježena akciznim markicama koje izdaje UIO i na koju nije plaćena akciza u skladu sa zakonskom regulativom - objasnio je Kovačević i dodao da je takve robe najviše oduzeto na području Zenice, Mostara, Brčkog, Sarajeva i Trebinja.

Istakao je da ne postoje zvanični podaci o tome koliko šverc akcizne robe nanese štete budžetima na svim nivoima vlasti u BiH, navodeći da osim UIO u sprečavanju nelegalne prodaje duvana, cigareta, kafe i alkohola predano rade i tržišne inspekcije u RS, FBiH i Brčko distriktu.

- U svakoj zemlji rast poreskog opterećenja uzrokuje i rast crnog tržišta, što je slučaj i u BiH - rekao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, privremeno oduzeta akcizna roba se predaje nadležnom odsjeku za poslovne usluge u UIO, a prema zaprimljenim presudama Suda BiH i rješenjima prekršajnih sudova ona se uništava.

- Protiv lica koja budu uhvaćena u nedozvoljenoj prodaji akcizne robe podnosi se izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog počinjenog krivičnog djela. Tokom prošle godine i za sedam mjeseci ove godine zabilježeno je pet slučajeva u kojima su iste osobe više puta prekršajno kažnjavane zbog šverca akcizne robe - rekao je Kovačević.

Kazne

Kovačević ističe da su izrečene kazne licima koja su nelegalno prodavala akciznu robu bile različite.

- U slučajevima kada je prekršajni postupak pokrenut podnošenjem zahtjeva za pokretanje postupka nadležni sudovi su izricali kazne od 100 do 1.200 maraka, a lica protiv kojih je prekršajni postupak pokrenut izdavanjem prekršajnog naloga plaćala su kaznu od 200 do 1.000 KM - rekao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana