Posljednje dežurstvo u oronuloj hirurgiji preplavile emocije

Milijana Latinović
Posljednje dežurstvo u oronuloj hirurgiji preplavile emocije

Banjaluka - Ljekari, medicinske sestre i tehničari hirurške ekipe Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS završili su sinoć posljednje dežurstvo u staroj zgradi banjalučke Hirurgije, i prvog oktobarskog dana, nakon pola vijeka, počeli da rade u savremeno opremljenim prostorijama na Paprikovcu.

Oronula zgrada u centru Banjaluke u kojoj je decenijama bila smještena Hirurgija i koja je svakodnevno vrvjela od pacijenata iz cijele Srpske, juče je prvi put bila pusta. Tridesetak ljekara i medicinskih sestara privodili su kraju posljednje dežurstvo u neuslovnim prostorijama, u kojima su, kako s ponosom ističu, spasili mnoge živote. Iza njih je hiljade besanih noći, u kojima su neumorno skakali na svaki zvuk sirene ambulantnog vozila i svaki minut bio ispisan borbom za živote povrijeđenih.

Ne skrivajući radost zbog preseljenja u savremeno opremljene prostorije u kojima će liječenje oboljelih biti i lakše i uspješnije, uglas kažu da su najteže, ali i najljepše godine proveli na staroj lokaciji. 

Načelnik operacionih sala Ozren Kordić, koji je na Hirurgiju došao daleke 1991. godine istakao je da su on i mnoge njegove kolege proveli mladost na staroj lokaciji i tamo stekli znanje i iskustvo.

- Posljednji dan na staroj lokaciji je veoma emotivan. Sve što smo naučili naučili smo ovdje. Znamo da nas na Paprikovcu čekaju neuporedivo bolji uslovi, ali je ovaj, baš kao i svi rastanci u životu izuzetno težak. Uprkos lošim uslovima, mi smo i ovdje postizali vrhunske rezultate i trudili se da pacijentima pružimo sve što je bilo moguće - sa sjetom na licu rekao je Kordić.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove  hirurških grana Slobodan Hajder rekao je da je preseljenje Hirurgije istorijski trenutak za sve zaposlene i pacijente.

- Mnogi su na ovoj lokaciji dočekali penziju. Za sve nas ovaj dan je posebno emotivan, jer ćemo već od 19 časova dežurstvo nastaviti na Paprikovcu. Još 15 pacijenata je u ovim starim sobama i oni će najkasnije ujutro biti prebačeni u nove sobe - rekao je juče Hajder.

Istakao je da se uslovi rada koji ih već od danas očekuju u novim prostorijama ne mogu porediti sa onim što su do sada imali. Hajder je naglasio da će Urgentni centar na Paprikovcu od danas zbrinjavati ne samo hitne hirurške, pacijente već sve hitne pacijente kojima je potrebna zadravstvena pomoć.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić istakao je da je ponosan što se konačno ostvaruje san zaposlenih ove zdravstvene ustanove.

- Ovo je posljednje hirurško dežurstvo na staroj lokaciji. Ono što smo obećali i ispunili smo. Još mnogo dobrih stvari ćemo uraditi na novoj lokaciji za narod Republike -  rekao je Đajić.

Novoizgrađeno sjeverno krilo UKC RS i rekonstruisani centralni medicinski blok, vrijednosti 84 miliona evra bez PDV-a, svečano su otvoreni 22. septembra, čime je omogućeno da sve klinike te zdravstvene ustanove budu smještene pod jedan krov na Paprikovcu. Republika Srpska je ovim dobila jedan od najboljih zdravstvenih centara u regionu u kojem će oboljeli imati zdravstvenu zaštitu na nivou svjetskih klinika.

Sjeverno krilo

Hirurgija će od danas biti smještena u savremenom prostoru u sjevernom krilu UKC RS, gdje se nalazi 10 modernih operacionih sala i intenzivna njega sa 44 kreveta.

Osim toga, na istom mjestu smješteni su i Centar urgentne medicine, Patologija i Sterilizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana