Minimalac blizu 410 KM

Marijana Miljić
Minimalac blizu 410 KM

Banjaluka - Odluka o iznosu najniže plate u RS biće poznata danas, a socijalni partneri su sve bliži cifri od 410 maraka, što je povećanje za 15 KM u odnosu na minimalac za ovu godinu.

Poslodavci koji su ranije predlagali da najniža plata u Srpskoj za 2018. godinu iznosi 405 maraka poboljšali su svoju ponudu za pet KM i za nju juče dobili podršku Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS.

- Većina članova Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS je prihvatila prijedlog da najniža plata bude povećana na 410 KM. Ovaj prijedlog iznijećemo i na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS. Kakva će biti krajnja odluka, ne možemo predvidjeti - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodao da su spremni i na povećanje minimalca iznad ekonomski opravdanih razloga uz uslov da se to poštuje i uplaćuju puni porezi i doprinosi na taj iznos.

U Savezu sindikata RS koji je ranije tražio da najniža plata iznosi 418 KM, što je polovina prosječne plate isplaćene u Srpskoj za 2016. godinu, juče nisu potvrdili da li će i dalje insistirati na tom iznosu. Odluku će saopštiti na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

-  Savez sindikata će svoj stav o iznosu najniže plate i opštem kolektivnom ugovoru iznijeti na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta - kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić, koja nije željela da odgovori na pitanje da li će njihov prijedlog i dalje biti 418 maraka.

U Vladi RS ističu da će oni prelomiti i odrediti iznos najniže plate samo ako se o tome ne usaglase poslodavci i sindikalci.

- Poslodavci su prihvatili da najniža plata za iduću godinu iznosi 410 maraka. Sada svoj stav treba da iznese i sindikat. Mi želimo da oni dogovore iznos najniže plate i podržaćemo sve o čemu se usaglase. Ako ne usaglase stavove, Vlada RS će odrediti iznos najniže plate za iduću godinu - kazao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović.

Kolektivni ugovor

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS danas će biti riječi i o opštem kolektivnom ugovoru.

- Pokušaćemo otvoriti i to pitanje kako bismo usaglasili ono što ranije nismo. Kako će to ići, zavisi od stava ostalih socijalnih partera - kazao je Milenko Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana