“Basmati riža” opasna po zdravlje zbog pesticida

Srna
“Basmati riža” opasna po zdravlje zbog pesticida

Sarajevo - Agencija za bezbjednost hrane BiH posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje EU obaviještena je da je u BiH isporučen proizvod “basmati riža” brenda “Atri”, uvoznika “Investitor” iz Ilijaša, u kojem je utvrđena nedozvoljena količina ostataka pesticida.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH saopšteno je da je procjenom rizika utvrđeno da, u slučaju akutne izloženosti ostacima hlorpirifosa u određenim koncentracijama, ovaj proizvod predstavlja visok rizik po zdravlje djece.

- S ciljem zaštite zdravlja, potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučujemo da ga ne konzumiraju - naglašeno je u saopštenju.

Agencija je svu raspoloživu dokumentaciju dostavila na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH, od kojih je zatraženo da sprovedu mjere kontrole, utvrde sljedivost proizvoda i dostave Agenciji povratnu informaciju o preduzetim mjerama i rezultatima kontrole.

Iz Agencije za bezbjednost hrane napominju da će detaljnije informacije biti poznate nakon prijema povratne informacije. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana