Uživanje u zimskim radostima i dobrom kotliću na Kozari

 Uživanje u zimskim radostima i dobrom kotliću na Kozari 05.02.2018 14:24 | Snežana Tasić

Prijedor - Privredno-turistička manifestacija "Dani zime na Kozari" privukla je juče veliki broj posjetilaca koji su na planini prekrivenoj snijegom uživali u neobičnim sportskim takmičenjima, zvucima tamburaša, ali i raznim delicijama.

Dvanaestu manifestaciju na Kozari, čiji je cilj promocija zimskog turizma, na 45 centimetra snijega obilježila su takmičenja poput trčanja parova s vezanim nogama, trčanja s loptom na čelu, gađanja piramide, ali i gastro takmičenja u kojim se tražio najbolji kotlić.

U sportskim takmičenjima učestvovalo je devet ekipa, a u gastro takmičenjima čak 30, sedam srednjih škola, deset lovačkih udruženja i 13 planinarskih društava i odreda izviđača.

Sve pripremljeno moglo se i degustirati, a Lovačko udruženje "Srndać" je za posjetioce pripremilo i dva kazana čaja i po kazan čorbe i pasulja.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić izjavila da je ovo dobra ideja lokalne zajednice.

- Grad Prijedor je bio prvi koji je pokrenuo ovu priču i sve okolne lokalne zajednice su se priključile. Trajemo ukupno 12 godina i ovo je nešto što ljudi vole i opštine prepoznaju. Mi ćemo biti tu da ovakve manifestacije podržimo jer, kao što vidite, građani danas definitivno uživaju - istakla je Rešićeva.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da se ova manifestacija tradicionalno održava početkom februara i da su, zahvaljujući snijegu, ispunjeni svi uslovi da ambijent bude prepun ljepote.

- Snijeg je okitio našu planinu, sportisti su spremni za takmičenja, skijaši su na svojim stazama i u jednom dobrom raspoloženju provedimo naše druženje na našoj Kozari - rekao je Đaković.

Direktor Turističke organizacije grada Prijedora Amira Ganić rekla je da je cilj promocija planine Kozare i Nacionalnog parka Kozara i cijele regije Potkozarja.

Da je riječ o manifestaciji koja svake godine okuplja sve veći broj posjetilaca pokazuju i podaci da je juče na  Kozaru stiglo 26 autobusa s područja prijedorske i banjalučke regije. Organizator je problem sa strujom riješio uz pomoć agregata.

U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park Kozara se naplaćivao po promotivnoj cijeni od jedne KM.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su bend "Boćo i bećari", grupa "Anemo" iz Prijedora, Gradiški tamburaši, muška ojkačka i ženska pjevačka grupa KUD "Knešpolje" iz Knežice kod Kozarske Dubice, te pjevačka grupa KUD "Una" Novi Grad.

Organizatori 12. privredno turističke manifestacije "Dani zime na Kozari" su Grad Prijedor, turističke organizacije Prijedor, Kozarska Dubica, Novi Grad i Gradiška, te Nacionalni park Kozara.

Pokrovitelj manifestacije je grad Prijedor, a organizovanje su pomogli Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, kao i prijatelji manifestacije.

Polaganje vijenaca

Otvaranju manifestacije "Dani zime na Kozari", kojoj su prisustvovali  načelnici i građani više potkozarskih lokalnih zajednica, prethodilo je polaganje vijenaca žrtvama palim na Kozari.

Vijence su položili predstavnici grada Prijedora, Vlade RS i Odreda izviđača "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica