Нова болница у Добоју ниче крајем љета

Данијела Стоканић
Нова болница у Добоју ниче крајем љета

Добој - Тендер за изградњу нове модерне болнице “Свети апостол Лука” у Добоју биће расписан крајем овог мјесеца, док се почетак радова може очекивати до краја љета.

Нова болница, за коју ће из буџета Републике Српске бити обезбијеђено око 80 милиона марака, располагаће  медицинским специјалистичким службама као и свака модерна европска болница.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић истакао је да очекује да ће тендер за пројектовање, изградњу и опремање нове добојске болнице по принципу “кључ у руке” бити расписан до краја маја.

- Тендер ће бити отворен 45 дана, док би уговор са најповољнијим понуђачем, наравно, ако не буде жалби од стране других, могао бити потписан крајем јула или почетком августа - рекао је Богданић.

Он је подсјетио да ће површина новог објекта бити око 25.000 квадратних метара, а располагаће са 365 кревета за нормалну, интензивну и ургентну његу, те анестезију.

- Нови објекат, који би требало да буде завршен у року од 36 мјесеци од дана потписивања уговора, биће саграђен на површини поред ријеке Босне и магистралног пута на локацији гдје је нова болница за хемодијализу - објаснио је Богданић.

Он је подсјетио да је Влада на посљедњој сједници дала зелено свјетло министарству да у сарадњи са руководством добојске болнице покрене и спроведе међународну процедуру јавне набавке за избор главног извођача пројекта.

Како су објаснили у Министарству здравља, Влада је сагласна да се око 80 милиона КМ са ПДВ-ом за реализацију пројекта обезбиједи из буџета РС у оквиру буџетске ставке овог министарства, а реализују се кроз најмање 120 једнаких рата почевши од завршетка пројекта и пуштања нове болнице у рад.

Нова болница је, како су истакли у министарству, пројектована да дугорочно опслужује око 330.000 становника добојске регије у Српској, као и становнике околних мјеста у ФБиХ.

- У садашњем облику као јавна здравствена установа болница у Добоју је основана 1952. године и постепено је прерастала из установе са два одјељења у регионалну болницу која је смјештена у 15 објекта, који су дотрајали и не задовољавају европске стандарде. Модернизација и санација је неисплатива - појашњавају у министарству.

Како наводе, тренутно стање је потпуно нефункционално за модерну болницу и налази се на узвишењу склоном развоју клизишта.

Нови објекат и бољу здравствену заштиту жељно ишчекују становници добојске регије. Добојлија Мирко Симић истиче да једва чека да почне градња новог објекта, у којем ће, како каже, сигурно бити много бољи услови и савременија медицинска опрема у односу на постојећи.+++

Неке од служби и организационих цјелина планираних у оквиру нове болнице

* главни операциони блок са четири операционе сале

* породилиште са операционом салом и четири порођајна стола

* ургентни блок са операционом салом

* дијагностички центар са више од 22 лабораторије

* дневна амбулантна/поликлиничке услуге са око 20 специјалистичких консултација

* терапијска онколошка дневна болница

* модерна апотека

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана