Мирис купрешког кајмака мамац за пролазнике

Милијана Латиновић
Мирис купрешког кајмака мамац за пролазнике

Купрес РС - Надалеко познат кајмак и кромпир, за који мјештани Купреса РС с поносом истичу да је бољи од гламочког, специјалитети су који мирисом и укусом свакога ко једном наврати у овај планински крај тјерају да дође поново.

Географски положај и сурова планинска клима мјештанима једне од најмањих општина у Српској, насталој након потписивања Дејтонског споразума, нису дали много могућности, па се готово свако домаћинство у Купресу РС бави сточарством.

Воћњаци у овом крају права су ријеткост, јер планински вјетар и мраз у јуну униште сочне плодове и тамо гдје их има.

Мјештанин Зарије Зубић вратио се са супругом и синовима 1996. године из избјеглиштва, на огњиште порушено у ратном вихору.

Зубићи су из пепела подигли поново све оно што су њихови преци стварали деценијама прије њих и данас живе од онога што створе са својих десет прстију. 

- Имамо три краве, свиње и тридесетак кошница. Купрешко поље је широко, ако ништа друго, бар хране за стоку има довољно. Али нам је проблем за воду. И данас у 21. вијеку пијемо кишницу из чатрња и бунара. Најтеже је љети кад завлада суша па нема ни кишнице. Купујемо цистерне воде из Шипова - рекао је Зубић.

Додаје да се од пољопривреде може лијепо живјети, али да је  мјештанима овог краја кора хљеба са њиве омрзла, јер се мукотрпно стиче без воде и подмлатка на огњишту.

- Кад суша завлада нема воде ни за личну хигијену, камоли за стоку. Више је то патња и преживљавање него живот достојан човјека - рекао је Зубић и додао да се у кућама у којима су остали само стари искра живота полако гаси.

Зубић каже да је предност живота у овом малом планинском крају само то што је све што произведу укусно и здраво.

- Купрешки кајмак који се припрема по рецепту наших прабака надалеко је познат. Кад је година родна, кромпир нам је бољи од гламочког, 'нит га пршћемо нит има златице' - с поносом истиче Зубић.

Сточарством се бави и домаћин Драган Шебез који у штали има пет крава и 100 оваца. Кад сунце угрије, а купрешко поље озелени, овце тјера на испашу.

- Од продаје јагњади лијепо зарадимо, а и замрзивач нам је увијек пун меса - рекао је Шебез коме око стоке помажу супруга, синови и снаха.

Водовод

Начелник општине Купрес РС Гојко Шебез каже да је за рјешавање највећег проблема с којим се деценијама боре мјештани овог краја потребно четири милиона марака.

- Највећи проблем је водоснабдијевање. Написали смо пројекат за копање бунара, према којем би на дубини од око 400 метара требало да буде вода, али без новца за реализацију то ће остати само мртво слово на папиру - рекао је Шебез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана