Milionska investicija u Trnovu: Voda iz Kijeva krenuće u avgustu

Milijana Latinović
Milionska investicija u Trnovu: Voda iz Kijeva krenuće u avgustu

TRNOVO - Fabrika za flaširanje vode u naselju Kijevo u opštini Trnovo trebalo bi da bude otvorena za dva mjeseca, a vrijednost investicije koja otvara mogućnost za nova zapošljavanja je oko 2,5 miliona maraka.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” vlasnik fabrike Svanimir Kreštelica, naglasivši da je realizacija projekta u završnoj fazi te da će, ukoliko ne bude administrativnih komplikacija, pogon početi da radi do kraja avgusta.

- Izgradili smo novi objekat površine oko 450 kvadrata, inastalirali svu neophodnu opremu i, što se nas tiče, možemo početi da radimo. Čekamo još samo da budu završene neke birokratske procedure i da pustimo u rad pogone - kazao je Kreštelica.

Dodao je da će na početku u fabrici biti zaposleno desetak radnika, ali da imaju namjeru da u skladu s obimom posla zapošljavaju nove.

- Kapacitet pogona je punjenje oko 2.000 flaša na sat, a vodu planiramo plasirati na domaće i inostrano tržište - istakao je Kreštelica.

Komentarišući činjenicu da je BiH, uprkos tome što raspolaže sa 9.460 metara kubnih pitke vode po glavi stanovnika, za pet godina uvezla vodu vrijednu 688 miliona maraka, Kreštelica je kazao da uvoz može biti smanjen samo kroz jake kampanje i podizanje svijesti građana da kupuju domaće.

- Vjerujem u opstanak fabrike i siguran sam da se kvalitetom možemo izboriti s uvozničkim lobijima jer je naša voda sigurno mnogo kvalitetnija od onoga što nam plasiraju iz inostranstva - rekao je on.

Za prvog čovjeka Trnova Dragomira Gagovića ovakve investicije su vjetar u leđa za razvoj izrazito nerazvijenih opština.

- Sve to se oteglo zbog raznih administrativnih procedura, a koliko znam, investitor je dobio i ekološku dozvolu i instalirao opremu i čekamo da fabrika i zvanično počne da radi. Svako radno mjesto koje bude otvoreno u ovako maloj opštini nama je značajno - istakao je Gagović.

Dodao je da se razvoj ove lokalne zajednice, osim na hidropotencijalima, temelji i na preradi drveta.

- Na području opštine uspješno posluju tri firme koje se bave preradom drveta, dok je četvrta u fazi remonta i stavljanja u pogon - rekao je Gagović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana