Komšijska sloga mještana Velikog Blaška kod Laktaša lopovima pomrsila konce

Nebojša Tomašević
Komšijska sloga mještana Velikog Blaška kod Laktaša lopovima pomrsila konce

Laktaši - Plan lukavih lopova da za pljačku kuće Milorada Kubata iz Velikog Blaška kod Laktaša okrive njegovog komšiju Ljubišu Mlađanovića propao je zahvaljujući komšijskoj slozi i povjerenju.

Kako pričaju žrtve, Kubatova kuća bila je na meti kradljivaca minule subote, dok se domaćin veselio na svadbi.

- Lopovi su ušli kroz prozor i sve unutra isprevrtali. Mojim nožem razvalili su sef s oružjem i ukrali dva karabina s optikama, pušku “petometku”, sačmaricu, pištolj, municiju, te 30 franaka i neke račune i dokumente - priča Kubat, inače strastveni lovac, koji za oružje ima urednu dokumentaciju. 

Provalnici su odlučili da dio plijena podmetnu Mlađanoviću, kako bi zavarali trag i naveli policiju na pogrešan put. 

- Lopovi su u mom vozilu, koje je bilo otključano, ostavili pušku koju su ukrali od komšije i redenik sa municijom. Pretpostavljam da su iz mog auta ukrali parking kartu s registarskim oznakama mog vozila i račun iz prodavnice, koje su ostavili ispod prozora kroz koji su ušli kod komšije - priča Mlađanović.

Kubat ističe da je policija našla podmetnute tragove, pa je sumnja odmah pala na komšiju.

- Međutim, ja u to nisam povjerovao i odmah sam im rekao da su dokazi podmetnuti, te da za pljačku sigurno nije kriv moj komšija. Uvjeren sam da je sve počinila grupa ljudi koji su to podmetnuli kako bi sa sebe skinuli sumnju. Uostalom, što bi lopov ostavljao tragove koji ukazuju na njega - priča oštećeni vlasnik kuće.

Mlađanović, ratni vojni invalid, kaže da je zbog svega ovoga prošao pravi pakao, jer je ni kriv ni dužan optužen da je opljačkao komšiju.

- Kad sam se u nedjelju probudio, nisam ni sanjao šta će me sve snaći. Neko je zalupao na vrata i kada sam otvorio, bila je policija. Pitali su me šta sam uradio, a ja nisam znao o čemu se radi. Rekli su mi da sam opljačkao komšiju i odmah mi stavili lisice na ruke - kazao je Mlađanović.

Dodao je da su mu policajci rekli da imaju dokaze i da su njegovu parking kartu pronašli na mjestu zločina, te su zatražili da mi pretresu auto.

- Tek tad je nastupio pravi šok i nevjerica jer je u vozilu pronađena komšijina puška i redenik s municijom. Znam da to nisam ukrao jer sam cijele noći spavao, a vozilo mi uvijek bude otključano - rekao je Mlađanović.

On je istakao da ga je policija ispitivala cijeli dan, a kada su shvatili da to nije uradio i kada im je komšija to potvrdio, pustili su ga.

- Ovo je najviše pogodilo moju porodicu. Na nas je bačena ljaga za nešto što nisam uradio. Sin i supruga ovo teško podnose. Ja ovo lakše podnosim jer sam prošao rat i ranjavan sam - rekao je kroz suze Mlađanović.

Njegov komšija ističe da mu vjeruje i naglašava da su krađu počinili profesionalci koji su ih pratili.

- Izgleda da su znali kad nikog neće biti u kući, a iza sebe nisu ostavili nijedan otisak. Sve su podmetnuli da ispadne da me komšija s kojim živim 15 godina opljačkao. Pretpostavljam ko bi to mogao uraditi, ali ne smijem da tvrdim. Nadam se samo da račune iz moje kuće neće podmetnuti u nekoj drugoj pljački da bi sakrili svoje tragove - rekao je Kubat.

U Policijskoj upravi Banjaluka potvrdili su da im je 12. maja prijavljena krađa u Velikom Blašku.

- Prema prijavi, ukradena je veća količina lovačkog oružja i pištolj. Tokom istrage pronađen je dio lovačkog oružja, a policija radi na rasvjetljavanju svih okolnosti ovog slučaja i pronalasku počinilaca. Nakon toga utvrdiće se da li se ova krađa može povezati sa sličnim krivičnim djelima počinjenim na području Laktaša - kazali su u PU Banjaluka ne navodeći više detalja.

Druge pljačke

Mještani Velikog Blaška kažu da su još dvije kuće u okolini opljačkane na sličan način. Oni takođe vjeruju da iza svega stoji uigrana grupa pljačkaša, a ne njihov komšija.

- Čuli smo da se radi o drskim lopovima koji podmeću tragove drugih ljudi, a svoje ne ostavljaju - rekao je jedan mještanin Velikog Blaška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana