Istočni Drvar obilježio Dan opštine

RTRS
Istočni Drvar obilježio Dan opštine

U Istočnom Drvaru u subotu je obilježen Dan opštine i proslavljena krsna slava Sveta Marija Magdalena, u narodnu poznatija kao Blažena Marija. Ovim povodom održana je svečana sjednica Skupštine opštine, na kojoj su sumirani postignuti rezultati. Služen je i parastos palim borcima i žrtvama rata ovog kraja.

Istočni Drvar je opština sa bogatim šumskim resursima, ali, prema podacima sa posljednjeg biračkog spiska, ima tek oko 200 glasača. Mještani su ponosni na prirodna bogatstva, međutim, žale zbog malog broja stanovnika.

- Istočni Drvar je lijepo mjesto, lijepih ljudi. Privreda ide naprijed i stanovništvo je zadovoljno - kaže mještanin Borislav Marčeta.

Nadležni u opštini Istočni Drvar kažu da ova lokalna zajednica Dan opštine dočekuje u stabilnom razvojnom i finansijskom stanju, kao i da je u toku sprovođenje novih projekata.

- Izradili smo projekat spomen kompleksa, uređenje gradskog građevinskog zemljišta, a izvršili smo dva puta izmjenu dijela regulacionog plana opštine kako bi prilagodili parcele za individualnu i poslovnu gradnju. Napravili smo jednu kvalitetnu industrijsku zonu gdje bi zaintersovani privrednici mogli da ulože sredstva u cilju otvaranja novih radnih mjesta - ističe Milka Ivanković, načelnica opštine.

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarnu skupštine BiH
 kaže da Istočni Drvar za srpske federalne opštine predstavlja “vrata prema Republici Srpskoj”.

- Opština Istočni Drvar je za Republiku Srpsku više od opštine, zato što u zaleđu Federacije ima Drvar, Grahovo, Glamoč, dakle opštine u kojim žive 90 odsto Srbi. Dakle, za te opštine, za to zaleđe opština Istočni Drvar predstavlja vrata prema Republici Srpskoj i zato Republika Srpska posvećuje sve veći značaj ovoj opštini - kaže Špirić.

Vlasti ove opštine naglašavaju njen značaj za srpsku populaciju u Drvaru u Federaciji BiH, koja u velikom broju nalazi posao baš u Istočnom Drvaru. Zbog toga je, kako kažu, neophodno asfaltirati put između te dvije opštine, što je trenutno u pripremnoj fazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana