Druženjem na Tjentištu spojili Srpsku i Kosovo

Glas Srpske
Druženjem na Tjentištu spojili Srpsku i Kosovo

Foča - Mališani predškolske ustanove “Danica Jaramaz” iz Kosovske Mitrovice zajedno sa roditeljima i vaspitačima boravili su na četvorodnevnom kampu u NP “Sutjeska” gdje su sa kolegama iz fočanskog vrtića “Čika Jova Zmaj” kroz edukativne radionice razmijenili iskustva u obrazovanju i vaspitanju djece i družili se u jedinstvenom prirodnom ambijentu.

Kamp nazvan “Prijatelji bez granica” pokazao je da povezivanje i otvoreni bratski odnosi od najmlađih do najstarijih koji učvršćuju jedinstvo i slogu, ključ opstanka Srba, ma gdje god živjeli.

Dolinom heroja minulog vikenda odzvanjala je graja djece iz Foče i Kosovske Mitrovice, a domaćin se potrudio da prvi boravak njihovih pobratima u Foči bude nezaboravan.

Djeca sa Kosmeta i njihovi roditelji uživali su u obilasku prašume Perućica i najviše planine u BiH, Maglića, kao i pješčanih piramida, a zajedno sa mališanima i roditeljima iz Foče izrađivali su razne ukrase. Nije manjkalo ni zabave, ni sportskih igara, a djeca nisu skidala osmijeh, radost i ozarenost sa  lica.

- Pravio sam ukrase sa drugarima i divno sam se proveo. Poneću ježa kojeg sam napravio - rekao je dječak Despot.

Mališan Vuk Radojević iz Kosovske Mitrovice kaže da je zavolio drugare u Foči.

- Igrali smo se i družili. Voleo bih da se ovde vratim - rekao je ovaj šestogodišnjak. Mali Fočaci pružili su nesebičnu pažnju i ljubav drugarima sa Kosova.

- Volio bih da odem kod svog druga na Kosovo - poželio je šestogodišnji Sergej Ivanović iz Foče.

Zahvaljujući pobratimskim vezama dva vrtića, sklopljena su i prijateljstva među roditeljima iz Srpske i sa juga Srbije.

- Kosovo smo spojili sa Republikom Srpskom. Dečica su oduševljena prirodom i radionicama. Voleli bismo da i oni dođu kod nas - zadovoljan je Slobodan Repić iz Kosovske Mitrovice. Fočanski roditelji ističu da su ovim druženjem utabali stazu dugogodišnjih bratskih veza.

- Treba što više ovakvih druženja, što više stvarati prijateljstava, treba nešto da naučimo i od djece, pa da nastavimo dugoročno - mišljenja je Ljubiša Ivanović iz Foče.

Djeca, roditelji i vaspitači iz Foče juče su ispratili svoje drugare iz Kosovske Mitrovice sa kojima su ispleli mrežu prijateljstva, zavjetujući se da će nastaviti da je šire i jačaju.

Povelja o bratimljenju

Nakon dugogodišnjeg zajedničkog rada u izradi projekata, vrtići iz Foče i Kosovske Mitrovice nedavno su ozvaničili prijateljske veze potpisivanjem povelje o bratimljenju, kojom su se obavezali na produbljivanje saradnje i razmjenjivanje iskustava u obrazovanju i vaspitanju djece. Prvi veliki korak napravili su zajedničkim druženjem na Tjentištu.

- Ovo je jedna od najboljih razmjena iskustava. Vaspitači su razmijenili iskustva, metode učenja u predškolskom vaspitanju, a naša je želja da dočekamo dan da slobodno prelazimo granice i družimo se kroz ovakve i slične kampove - rekla je direktorka vrtića “Čika Jova Zmaj” Slađana Vladičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana