Стари обичаји који привлаче новац: Никад не позајмљујте паре овим даном

ГС
Foto: X.com

Наши преци су сматрали да је однос према новцу веома битан, те директно може утицати на значајно побољшање ваше финансијке ситуације. Такође су вјеровали да одређене навике могу и те како одбијати новчанице, ма колио год се ви трудили да их сачувате.

Један од најпознатији обичаја је да новчаник никада не дарујете празан. Осим тога, прву новчаницу коју су зарадили или новац који им је даровао неко кога су сматрали добрим човјеком, чували су у торби, надајући се да тако привлаче добру енергију за зараду.

Најбољи дан за повишицу

Док се у модерно вријеме спроводе разна истраживања о томе како шефови “дишу” током недјеље, па се показало да је четвртак идеалан дан за тражење повишице јер су надређени тог дана попустљивији јер се ментално припремају за надолазећи викенд, наши стари су вјеровали да је сриједа преподне најбоље вријеме за то.

Навике које привлаче новац у кућу

Још су наши дедови и баке сматрали да ће новац, ако мрвице са стола чистите голим рукама или пак звиждите у кући, једноставно заобилазити ваш дом. Зато су џепове одјеће која виси у ормару пунили ситним папирнатим новцем.

Домаћице су крпиле и најмању рупицу на џеповима јер су вјеровале да новац тако лакше цури из ваших руку. Да би у кући било што више новца, пазиле су да ни на једној кошуљи или капуту не недостаје дугме, а након што би помеле кућу или двориште, метлу су одлагале дршком према доле.

Када не смијемо да позајмљујемо новац?

Све трансакције које обавите увече воде у пропаст, а новац се не позајмљује уторком. Осим новца, није добро позајмљивати хлеб ни со, јер се сматрало да ће тако финансијска сигурност напустити ваш дом.

Како би новац “заволио” вашу кућу и буквално се лијепио за вас, на дан исплате плате, с рачуна не бисте смијели да скинете ни динар. Цеијла плата би требало да преноћи у вашем дому, што би у данашње вријеме значило на вашем рачуну.

Крупна новчаница – финансијски талисман

Новчаницу највећег апоена коју су имали, стари су у дому чували по годину дана, јер су сматрали да ће се тако напунити енергијом укућана и почети да привлачи новац у дом.

Отето је и проклето!

Новац који је добијен на коцки, пронађен, оштећена новчаница или зарђала кованица не доносе срећу, па их наши стари зато нису чували у новчанику. Напротив, првом приликом су их даровали сиромашнијима од себе или би их што прије потрошили, преноси Стил/Опанак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана