Шест савјета Далај Ламе за добар почетак дана

ГС
Шест савјета Далај Ламе за добар почетак дана

Далај Лама савјетује како да започнете сваки дан да би сте постали љубазнији и саосјећајнији, весели и смирени. Његов одговор ако желите од свог живота да учините нешто више јесте - медитација.

-Сваког дана, у зору, размишљајте о томе колико сте срећни што сте се пробудили, зато што имате највриједнију ствар на овој Земљи - људски живот”. Реците себи:“Користићу сву своју енергију за раст и развој, за отварање свог срца другим људима; како бих постигао просвјетљење у корист свих. Моје мисли ће бити ведре и љубазне, нећу осуђивати или критиковати, љутити се или лоше размишљати о некоме. Мој циљ је да учиним све што је у мојој могућности да користим добру енергију. И успјећу - каже Далај Лама.

Да бисте своје мишљење трансформисали у позитивно, започните јутро посебном медитацијом. Ево шест корака које можете користити сваки дан, по препоруци Далај Ламе, преноси Сенса:

1. Заузмите удобан положај.

Нема ограничења: можете сјести на столицу, лећи на јастук или лећи на тепих.

2. Осјетите своје тијело и опустите се што је више могуће.

Покушајте да осјетите буквално сваку ћелију свог тијела. Опустите сваки мишић, ослободите се напетости. Ваш задатак је да осјетите себе. Само дишите.

3. Усредсредите се на дисање.

Пажљиво погледајте како удишете и издишете. Забиљежите сами како ток ваздуха полако улази у вас, а затим излази. Како њежно пролази кроз вас. Не би требало да радите ништа намјерно - само посматрајте дах.

Не размишљајте о времену, о томе да ли сте већ удахнули довољно, дубоко или површно издахнули - дишите природно, као и увијек. Обратите пажњу на то кроз које дијелове свог тијела осјећате дисање, како “реагујете” на то.

 

 

4. С времена на вријеме, одвраћаћете пажњу. То је нормално.

Иако ћете покушати да извучете максимум из даха, ум ће вам и даље периодично лутати, а мисли ће нападати са свих страна. То је природно. Само прихватите да се то догађа и глатко се вратите даху.

5. Наставите дисати још 5-7 минута.

То је све што требате да урадите. Покушајте да се фокусирате на дах.

6. Будите сигурни да сте потпуно опуштени прије него што завршите медитацију.

Након неколико минута поново преслушајте све ћелије у вашем тијелу. Ослободите се напетости ако се појави негдје током дисања. И тек након тога можете завршити медитацију.

Пробајте и успјећете!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана