Паметни људи никада не раде ових шест ствари

GS
Foto: Freerange stock

Шта значи бити паметан? Да ли је то обиље чињеница које човјек може запамтити? Да ли је то натпросјечан коефицијент интелигенције?

Можда је мудрост донијети исправну одлуку у кључном тренутку или знати како да се извуче најбоље из лоше ситуације? Вјероватно је то добра комбинација свих претходно наведених особина.

Наравно, ако је неко паметан и успјешан, тешко је одредити шта је тачно заслужно за успјех и благостање те особе.

Истини за вољу, далеко је лакше уочити шта ови паметни људи не раде и доћи до закључка шта треба избјегавати. Све док заобилазимо ове негативне ствари, остало ће доћи природно.

Ово је 6 ствари које паметни људи никада не раде.

1. Не ослањају се много на друге

Нема ништа лоше у томе да имате пријатеље, чланове породице или сараднике којима можете вјеровати и на које се можете ослонити. Свако треба да има некога на кога може да рачуна када ствари пођу низбрдо.

Међутим, снажно ослањање на некога само вас приказује као неког ко је слаб. Паметна особа је она која је чврста, поуздана и ослонац другима.

Ево шта да радите умјесто тога:

Можете имати бриљантан ум, изузетну интелигенцију, али ако не искористите свој потенцијал то је као да га никад нисте ни имали. Прије него што се обратите за помоћ размислите да ли је проблем заиста комплексан. У великом броју случајева страх и несигурност нас спречавају да дјелујемо.

Увијек постоји мисао "Шта ако само погоршам ствари?“ али са тим морамо да се изборимо.

2. Не одустају од својих идеја само зато што се други не слажу са њима

Добро је знати када треба одустати и почети изнова, али исто тако треба да препознате потенцијал својих идеја.

Стив Џобс је то објаснио реченицом:

"Они који су довољно луди да мисле да могу да промијене свијет су они који то раде".

Ако неко жели да одбаци ваш труд на основу предосјећаја, немојте му дозволити. Борите се за своју шансу да заблистате или покушајте да пронађете неког другог ко ће вас саслушати и цијенити вашу идеју.

Конструктивна критика се може искористити као драгоцјени увид за будућност. Када научите да прихватите конструктивну критику, ви ћете расти.

3. Не прецјењују своје способности

Франкенштајн и Фауст причају дивну причу упозорења о томе како чак и најпаметнији међу нама могу доживјети трагичан пад, само зато што су прекорачили своја ограничења. Амбиција и напоран рад су здрави и нема чега да се стидимо, али без умјерености ови квалитети могу бити опасни.

Ум има своје границе и врло често активно размишљање о проблему нас не води никуда. Морате да знате када сте заглављени и да направите паузу.

Другим ријечима, треба да дозволимо нашој подсвијести да ухвати узде и да видимо шта ће се десити.

4. Не преузимају непотребне ризике

Сви смо се нашли, у неком тренутку у животу, када смо могли да ризикујемо у замјену за већи добитак. Уколико сте зависник од адреналина ваш мото је вјероватно попут "висок ризик, висока награда“.

Бити паметан и прорачунат врло често је у супротности са овим приступом, јер се не подразумијева да се нећете суочити са ризицима, већ вас ограничава само на оне који су неопходни, пише сајт "Лајф Хек".

5. Не губе прилику да прошире своје искуство

Ово је уско повезано са претходно поменутим увјерењима, као што је Фридрих Ниче рекао:

"Не постоје вечне чињенице као што не постоје апсолутне истине".

Никада не можете постати потпуно биће, и никада себи не треба постављати такве циљеве. Међутим, улагање сталних напора ка напредовању у различитим областима је заиста оно што би паметна особа урадила.

Чак и мали ризици са значајном добити, попут лутрије, су лош избор; ако имате нешто вишка новца, сачувајте га и сачекајте да се накупи.  Напорно радите да бисте постигли успјех, немојте да се заваравате да живот можете да промијените преко ноћи.

6. Не оклијевају да уче из својих грешака

Грешке су неизбјежне. Прије или касније нешто крене наопако. Не можете увијек имати све под својом контролом.

Грешке нас могу научити много о нашим животима и нама самима, али само ако се потрудимо да сагледамо ствари из праве перспективе.

Учити из својих грешака значи пронаћи оно што је вриједно спасавања из несрећног искуства, схватити шта је пошло наопако и пронаћи начин да то спријечите у будућности.

Паметни људи користе овај допринос да раде на себи и мијењају ствари које имају моћ да промијене.

Арогантни људи траже изговоре и бирају да слијепо вјерују у свој суд без икакве ретроспективе, преноси "Сада.ба".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана