Неустрашиви подвиг Српкиње: Ана у малом чамцу превеслала Атлантик окружена ајкулама и китовима

ГС
Foto: Илустрација

Ана Жигић је прва Српкиња/Словенка која је успјела да превесла Атлантик.

До циља је дошла заједно са својим тимом There She Rows ког чине још три дјевојке Еби, Вики и Елие (УК). Оне се нису познавале прије овог великог изазова али то их није спријечило да развију тимски дух. Пут од Африке до Америке дуг 3.000 миља (скоро 5.000 км), заједно су превеслале за тачно 39 дана, 12 сати и 25 минута.

Овај неустрашив тим жена сусрео се са многим потешкоћама током ове трке. Наиме, морале су да десалинизују морску воду и хране се малим астронаутским залогајима јер у чамцу од само 7 метара није било мјеста за складиштење. Нису их зауставили ни велики таласи, превртања и поплављени одељци. Нису их заобишле ни повишена температура и тровање храном.

Неустрашива експедиција

Њихова неустрашива експедиција посвећена је женама које се боре са ендометриозом.

Ова група од четири храбре даме је прва женска екипа из Србије која се одважила на превеслање Атлантика, прелазећи импресивних 6.000 километара од обале Африке до Америке. У њиховом чамцу, који мјери свега седам метара, Ана предводи ову необичну авантуру.

Страхиња и Ања, дуо иза Инстаграм профила "Whatifness", подијелили су причу о Ани и њеним другарицама, изражавајући подршку овој храброј жени. Они су истакли да је Ана њихова кума, те да се овај подвиг не састоји само од физичког изазова, већ и од борбе с немилосрдним таласима од 12 метара, сусрета с ајкулама, китовима и опаснимрибама.

У даљем обраћању, Страхиња и Ања су објаснили како се Ана бави веслањем од своје 12 године и када је открила да има ендометриозу, због превеликих болова морала је да прекине да се такмичи. Када се 2017. године оперисала, полако се поново вратила веслању и одлучила да превесла океан и посвети овај подвиг свим женама које пате од ове болести.

Током пута се разбољевале

Да би описали са чиме се све дјевојке боре, Ања и Страхиња су у виралном снимку објаснили да су током ове трке девојке биле болесне, као и да су имале температуру. И поред болести и свега, оне су сада у финалу трке и остало им је мање од 1.600 километара до циља.

Информација која је веома занимљива је, да је само 300 жена превеслало Атлантик, а сада би требало да се на ту листу упише и прва жена из Србије.

„Да ли су сва искушења, невоље и жртве вредне ове трке? Да, ако можемо да едукујемо само још једну особу о ендометриози, и да инспиришемо бар једну девојчицу да настави да се бави спортом. Када сам била мала, нисам знала шта ми разара тело, то ме је удаљило од спорта, утицало на ментално здравље и на много начина одузело вољу за животом“, написала је Ана на свом инстаграм профилу.

Додала је да се захваљује свом магичном тиму који никада није преиспитивао њен бол у чамцу и бринуо се о њој.

Циљ ове трке био је да инпиришу и мотивишу дјевојке широм свијета не само да се баве спортом, већ и да остану у истом. Током трке, тим She There Rows прикупљао је новац за добротворне организације  Endometriosis UK, Women’s Sport Trust и Teenage Cancer Trust, преноси Најжена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана