Српкиња ћерки дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот

ГС
Српкиња ћерки дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот

БЕОГРАД- Петнаестогодишња Софија, прије неколико година изгубила је живот. У том моменту, Ивана Јоксић из Београда, борила се за свој живот док је чекала нову јетру.

Несебична породица преминуле дјевојке, у најтежим моментима, рекла је “да” донорању органа, и на тај начин спашено је неколико живота. Међу њима била је и Ивана Јоксић која је недавно на свијет донијела дјевојчицу којој је дала име по дјевојци која јој је спасла живот по Софији.

Наиме, Ивана Јоксић (32) прије неколико година водила је битку због здравственог проблема са јетром, а онда је хумани чин Софијине породице која је јој је подарила јетру, продужио живот. На овај начин, како додаје, одужиће се својој донорки, коју не заборавља.

– Када сам сазнала тада од кога сам добила орган, одлучила сам да ако некада будем имала кћерку, даћу јој име – Софија, тако је и било. Штосе бебе тиче, она је дивна, мирна, јака.. Предиван осјећај, велика захвалности и одржано обећање, каже Ивана за Телеграф.

Како је све почело

Ивана је увијек била ведрог духа, и када се све рушило око ње, никада није одустала од тога да се нада новом, здравом и бољем животу. Она ради, има дивну породицу… Када је имала 23 године осјетила је симптоме, али су они били потпуно безазлени на први поглед, да би касније сазнала да има цирозу јетре.

– Сјећам те промјене коже, неки благи умор, али ништа није дјеловало као да ће бити озбиљно. Међутим, када се клупко одмотало постала сам кандидат за трансплантацију већ са 26 година, када је цироза јетре достигла посљедњи стадијум. Нисам могла да радим, да путујем, пила сам лијекове… Често сам имала температуру, лежала, узимала ненормалне количине течности, и било је некако поражавајуће за мене да не могу ништа. Али увијек сам била оптимиста и борац. Ако треба орган, у реду, појавиће се, и тако је и било. Нажалост, једна млада дјевојчица изгубила је живот а уједно је спасила неколико људи јер је породица била несебична, испричала је Ивана за Телеграф.

– Увијек сам се надала, зато желим да апелујем на све који чекају орган да се надају, да вјерују и да не клону колико год било тешко. И мени је било и тешко, и ситуација је била и озбиљна и критична, али вјеровала сам. С друге стране желим поручити онима који нажалост не могу спасити неког свог, да знају да тај неко може живјети кроз неког другог и спасити неколико живота, поручује Ивана.

Удружење заједно за нови живот

Чланови Удружења Заједно за нови живот, чији је Ивана члан, срећни су због ње јер се остварила као мајка, и они у својим кампањама настављају да се боре да промијене свијест код људи, када је донорство у питању.

– Иванина велика жеља била је је да једног дана, када побједи болест, постане мајка. Након успјешне трансплантације се опоравила, а прије мјесец дана на свијет је стигла дјевојчица. Име јој је дала по дјевојци чију је јетру добила – Софија. Још један доказ да је трансплантација побједа живота над смрти и да донори оставе огроман траг у животима породица људи који су орган добили – поручују из Удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана