Дан када су могућа највећа чуда: Православци сутра обиљежавају Светог Василија Острошког, ово су обичаји

ГС
Дан када су могућа највећа чуда: Православци сутра обиљежавају Светог Василија Острошког, ово су обичаји

Православни вјерници 12. маја обиљежавају дан Светог Василија Острошког, епископа захумског и спрског православног светитеља.

Овај дан у народу важи за празник у коме су могућа највећа чуда. Његове мошти се као велика светиња чувају у манастиру Острог, у Црној Гори, и мјесто су ходочашћа за вјернике свих религија.

Многи вјерују да ће, ако се завјетују да ће на светог Василија отићи у манастир Острог, њихова, или болест неког њима ближњег, нестати “као руком однесена”.

Ако ријешите да потражите помоћ овог свеца, од недјеље треба да почнете строги пост који ће трајати све док на Духове не одете на Острог и тамо се причестите.

Народно вјеровање каже и да Свети Василије Острошки сваке ноћи устаје из ковчега и шета по стијенама, а током вијекова су многи свештеници свједочили да сваког јутра виде поцијепане вунене чарапе на ногама свеца, иако су увече биле обувене читаве. Отуда и пракса да вјерници који иду на Острог са собом понесу и један пар бијелих вунених чарапа.

Једна од многобројних старих легенди које свједоче о милости, доброти и моћи Светог Василија између осталог јесте и прича да је са врха Горњег манастира једном давно испала беба из колијевке.

Будући да је се Горњи манастир налази у стијенама планине Острошка греда, малтене уз саму литицу, на чак 900 метара надморске висине, мајка се престрашила и вјеровала да је изгубила дијете. Међутим, беба је пронађена жива и здрава на земљи у подножју планине, весело се смешкајући, пише Жена Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана