Dan kada su moguća najveća čuda: Pravoslavci sutra obilježavaju Svetog Vasilija Ostroškog, ovo su običaji

GS
Dan kada su moguća najveća čuda: Pravoslavci sutra obilježavaju Svetog Vasilija Ostroškog, ovo su običaji

Pravoslavni vjernici 12. maja obilježavaju dan Svetog Vasilija Ostroškog, episkopa zahumskog i sprskog pravoslavnog svetitelja.

Ovaj dan u narodu važi za praznik u kome su moguća najveća čuda. Njegove mošti se kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Mnogi vjeruju da će, ako se zavjetuju da će na svetog Vasilija otići u manastir Ostrog, njihova, ili bolest nekog njima bližnjeg, nestati “kao rukom odnesena”.

Ako riješite da potražite pomoć ovog sveca, od nedjelje treba da počnete strogi post koji će trajati sve dok na Duhove ne odete na Ostrog i tamo se pričestite.

Narodno vjerovanje kaže i da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stijenama, a tokom vijekova su mnogi sveštenici svjedočili da svakog jutra vide pocijepane vunene čarape na nogama sveca, iako su uveče bile obuvene čitave. Otuda i praksa da vjernici koji idu na Ostrog sa sobom ponesu i jedan par bijelih vunenih čarapa.

Jedna od mnogobrojnih starih legendi koje svjedoče o milosti, dobroti i moći Svetog Vasilija između ostalog jeste i priča da je sa vrha Gornjeg manastira jednom davno ispala beba iz kolijevke.

Budući da je se Gornji manastir nalazi u stijenama planine Ostroška greda, maltene uz samu liticu, na čak 900 metara nadmorske visine, majka se prestrašila i vjerovala da je izgubila dijete. Međutim, beba je pronađena živa i zdrava na zemlji u podnožju planine, veselo se smeškajući, piše Žena Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana