Како сте преживјели „тужни понедјељак"

РТС
Foto: Илустрација

Ако нисте знали, јуче је био „тужни понедјељак", званично најдепресивнији дан у години.

Да ли је и вас савладало лоше расположење?

„Тужни понедјељак " (Blue Monday) је трећи понедељак у јануару сваке године.

Према психолозима, овог дана у години имамо много разлога за тугу: хладно је (бар на нашој хемисфери), прошли су празници и враћамо се уобичајеној животној колотечини, сломљени смо и обузима нас кривица, јер су новогодишње одлуке да окренемо лист, вратимо се здравом животу, вјежбамо, смршамо, промијенимо посао или партнера који нас нервира - пале у воду! Ништа од обећања самима себи нисмо још испунили.

Али да ли је „тужни понедјељак" заиста најдепресивнији дан у години, или само маркетиншки трик?

Концепт дугујемо британском психологу Клифу Арналу, кога је 2004. године једна туристичка агенција замолила да дефинише „тужни понедељак". Он је потом направио и малу псеудонаучну формулу у виду разломка, састављену од свих фактора који утичу на могућу јануарску потиштеност: временских прилика, дуга, мјесечне плате, времена протеклог од Божића, ниског нивоа мотивације, времена протеклог од неуспјеха у остварењу новогодишњих одлука, потребе да се предузме акција...

Његову квази формулу потом је искористила та туристичка агенција за промоцију својих путних аранжмана, а сам Арнал је признао да није у питању никаква научно заснована претпоставка.

Према томе, уколико вас је ухватила јануарска туга - учините нешто за себе! Ако можете, отпутујте негдје за викенд, приуштите себи неки концерт или представу, прошетајте са дјецом, позовите пријатеље на вечеру или изађите с њима на кафу.

Никад није касно да се вратите остварењу својих зацртаних одлука.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана