Kako ste preživjeli „tužni ponedjeljak"

RTS
Foto: Ilustracija

Ako niste znali, juče je bio „tužni ponedjeljak", zvanično najdepresivniji dan u godini.

Da li je i vas savladalo loše raspoloženje?

„Tužni ponedjeljak " (Blue Monday) je treći ponedeljak u januaru svake godine.

Prema psiholozima, ovog dana u godini imamo mnogo razloga za tugu: hladno je (bar na našoj hemisferi), prošli su praznici i vraćamo se uobičajenoj životnoj kolotečini, slomljeni smo i obuzima nas krivica, jer su novogodišnje odluke da okrenemo list, vratimo se zdravom životu, vježbamo, smršamo, promijenimo posao ili partnera koji nas nervira - pale u vodu! Ništa od obećanja samima sebi nismo još ispunili.

Ali da li je „tužni ponedjeljak" zaista najdepresivniji dan u godini, ili samo marketinški trik?

Koncept dugujemo britanskom psihologu Klifu Arnalu, koga je 2004. godine jedna turistička agencija zamolila da definiše „tužni ponedeljak". On je potom napravio i malu pseudonaučnu formulu u vidu razlomka, sastavljenu od svih faktora koji utiču na moguću januarsku potištenost: vremenskih prilika, duga, mjesečne plate, vremena proteklog od Božića, niskog nivoa motivacije, vremena proteklog od neuspjeha u ostvarenju novogodišnjih odluka, potrebe da se preduzme akcija...

Njegovu kvazi formulu potom je iskoristila ta turistička agencija za promociju svojih putnih aranžmana, a sam Arnal je priznao da nije u pitanju nikakva naučno zasnovana pretpostavka.

Prema tome, ukoliko vas je uhvatila januarska tuga - učinite nešto za sebe! Ako možete, otputujte negdje za vikend, priuštite sebi neki koncert ili predstavu, prošetajte sa djecom, pozovite prijatelje na večeru ili izađite s njima na kafu.

Nikad nije kasno da se vratite ostvarenju svojih zacrtanih odluka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana