Када је трогодишњак упао у кавез са горилом, сви су скамењено гледали: Епилог је невјероватан

ГС
Foto: Скриншот

Инцидент који се догодио 1996. године у зоолошком врту, нажалост није ни први ни последњи такав догађај, али епилог читаве приче јесте један од ретких случајева

Далеке 1996. године, свет је запањено посматрао када је један дјечак упао у просторију гориле након што се удаљио од своје мајке, а реакција саме животиње оставила је цио свет без даха.

Прије 26 година, светло рефлектора усмерило се на 8-годишњу горилу која је постала јунакиња након што је спасила дјечака који је упао у њено станиште.

Инцидент се десио 19. августа 1996. године у зоолошком врту Броокфиелд у Чикагу. Трогодишњи дечак је некако измакао својој мајци, попео се на ограђени простор и затим падне са висине од 7 метара, право у јаму где је боравила горила.

Стари снимак приказује 8-годишњу женку гориле, Бинти Јуу (чије име на свахилију значи „Кћи Сунца“), која пажљиво прегледа онесвешћеног дечака и брине се о њему.

Дјечак је, након пада, тешко повријеђен; сломио је руку и имао је велику посјекотину на лицу.

Горила га је њежно узела у наручје и љуљала као мајка. Бинти је показала огромну бригу за дечака, чин који је испуњен не само бригом већ и љубављу. У моменту, могло се видјети како га узима у наручје и нежно љуља, потом га носи и пажљиво ставља на ивицу врата одакле су радници зоолошког врта успели да га извуку. Током свега тога, њена беба Коола, стара 17 мјесеци, стајала је на њеним леђима.

Званичници зоолошког врта су изјавили да је Бинти одгајана од стране људи након што ју је мајка напустила, што је можда довело до тога да покаже такву блискост и бригу према дјечаку. Њена велика емпатија збунила је стручњаке и чак покренула расправу о алтруизму код животиња.

Горила је постала свјетски позната, привлачећи пажњу међународних медија. Посетиоци су долазили у зоолошки врт како би је видјели, а чувари су јој давали посебне посластице као знак захвалности за њено хумано понашање.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана