Британска гимнастичарка алергична на „снажне емоције“ тачније знојење и смијех могу је убити

ГС
Британска гимнастичарка алергична на „снажне емоције“ тачније знојење и смијех могу је убити

Знојење или смијех може бити кобно за Наташу Цоатес британску гимнастичарку, која је „алергична на јаке емоције“. Њено прво искуство анафилактичког шока доживјела је с 18 година.

Наташа има синдром активације мастоцита - то значи да је алергична на „снажне емоције“ и да би је смијех или туга могли коштати живота.

За њу промјене статуса њеног тијела - попут знојења или смијања - може узроковати по живот опасну алергијску реакцију. Она је толико забринута да је планирала властиту сахрану када је имала само 20 година.

Признала је да чак и безазлени ноћни излазак може завршити катастрофом.

- Кад сте у ноћном изласку с пријатељима и паднете у анафилактички шок само због превише смијеха, то ће вам „уљепшати“ вечер - рекла је.

- Добро смо се смијали кад су ми језик и грло натекли. Један пријатељ је позвао Хитну помоћ, док ми је други помогао да употријебим лијек како бих спријечила гушење - испричала је.

Пријатељи су је тјешили прије него што је изгубила свијест и завршила на интензивној њези.

- Алергична сам на јаке емоције. Све промјене у статусу тијела, било да се смијем, плачем, да сам тужна или под стресом, могу изазвати хемијску реакцију. То се догађа готово сваки дан и хоспитализована сам више од 500 пута - додаје.

Када осјети да почиње, узбуди се и покушава то потиснути, у супротном заврши с гором реакцијом, што за њу представља „зачарани круг“.

Објашњавајући синдром активације мастоцита, Наташа износи како примјера ради и убод коприве може изазвати квржицу која сврби - што је узроковано хистамином, хемикалијом која долази из мастоцита.

- У мом су тијелу мастоците преосјетљиве. Ослобађају превише хемикалија као одговор на мањи напад, попут убода коприве или интолеранције на храну. Моје тијело то чини чак и спонтано, оно отпушта хемикалије без разлога. Тако да сам алергична на ништа и на све, све у исто вријеме - објашњава Наташа.

И то јој се и догодило.

Док је била млађа, често је била болесна и имала је чудне реакције на различиту храну, но претпостављала је да је само „осјетљива“.

Но прво искуство анафилактичког шока доживјела је с 18 година.

- Била сам на великом јавном догађају када сам одједном осјетила дрхтавицу, вртоглавицу и било ми је тешко дисати. У болницу су ме одвели уз полицијску пратњу. Била сам без свијести, али кад сам дошла себи, била сам престрашена - рекла је, преноси Аваз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана