Britanska gimnastičarka alergična na „snažne emocije“ tačnije znojenje i smijeh mogu je ubiti

GS
Britanska gimnastičarka alergična na „snažne emocije“ tačnije znojenje i smijeh mogu je ubiti

Znojenje ili smijeh može biti kobno za Natašu Coates britansku gimnastičarku, koja je „alergična na jake emocije“. Njeno prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživjela je s 18 godina.

Nataša ima sindrom aktivacije mastocita - to znači da je alergična na „snažne emocije“ i da bi je smijeh ili tuga mogli koštati života.

Za nju promjene statusa njenog tijela - poput znojenja ili smijanja - može uzrokovati po život opasnu alergijsku reakciju. Ona je toliko zabrinuta da je planirala vlastitu sahranu kada je imala samo 20 godina.

Priznala je da čak i bezazleni noćni izlazak može završiti katastrofom.

- Kad ste u noćnom izlasku s prijateljima i padnete u anafilaktički šok samo zbog previše smijeha, to će vam „uljepšati“ večer - rekla je.

- Dobro smo se smijali kad su mi jezik i grlo natekli. Jedan prijatelj je pozvao Hitnu pomoć, dok mi je drugi pomogao da upotrijebim lijek kako bih spriječila gušenje - ispričala je.

Prijatelji su je tješili prije nego što je izgubila svijest i završila na intenzivnoj njezi.

- Alergična sam na jake emocije. Sve promjene u statusu tijela, bilo da se smijem, plačem, da sam tužna ili pod stresom, mogu izazvati hemijsku reakciju. To se događa gotovo svaki dan i hospitalizovana sam više od 500 puta - dodaje.

Kada osjeti da počinje, uzbudi se i pokušava to potisnuti, u suprotnom završi s gorom reakcijom, što za nju predstavlja „začarani krug“.

Objašnjavajući sindrom aktivacije mastocita, Nataša iznosi kako primjera radi i ubod koprive može izazvati kvržicu koja svrbi - što je uzrokovano histaminom, hemikalijom koja dolazi iz mastocita.

- U mom su tijelu mastocite preosjetljive. Oslobađaju previše hemikalija kao odgovor na manji napad, poput uboda koprive ili intolerancije na hranu. Moje tijelo to čini čak i spontano, ono otpušta hemikalije bez razloga. Tako da sam alergična na ništa i na sve, sve u isto vrijeme - objašnjava Nataša.

I to joj se i dogodilo.

Dok je bila mlađa, često je bila bolesna i imala je čudne reakcije na različitu hranu, no pretpostavljala je da je samo „osjetljiva“.

No prvo iskustvo anafilaktičkog šoka doživjela je s 18 godina.

- Bila sam na velikom javnom događaju kada sam odjednom osjetila drhtavicu, vrtoglavicu i bilo mi je teško disati. U bolnicu su me odveli uz policijsku pratnju. Bila sam bez svijesti, ali kad sam došla sebi, bila sam prestrašena - rekla je, prenosi Avaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana