СЗО: Ефекат љековитих биљака на КОВИД-19 под знаком питања

ГС
СЗО: Ефекат љековитих биљака на КОВИД-19 под знаком питања

Свјетска здравствена организација (СЗО) упозорава да је потребно испитати дјеловање и нуспојаве љековитих биљака, попут слатког пелина, који се однедавно рекламира као потенцијални лијек за КОВИД-19.

СЗО истиче да подржава научно доказану ефикасност традиционалних лијекова и додаје да комплементарна и алтернативна медицина имају бројне предности у лијечењу разних болести.

Трка за проналаском лијека за КОВИД-19 поновно је пробудила занимање за биљке попут слатког пелина.

Предсједник Мадагаскара, Андри Раџоелина промовише лијек на бази те биљке.

Иако та биљна мјешавина још није научно истражена, челници неких афричких земаља најавили су да ће наручити одређене количине слатког пелина, а неки су своје испоруке већ добили. 

"Чак и ако таква терапија произлази из традиционалне или комплементарне медицине, критично је говорити о њеној ефикасности и безбједности без строгих клиничких испитивања", стоји у саопштењу регионалног огранка Свјетске здравствене организације за подсахарску Африку.

СЗО истиче да сарађује са истраживачким институцијама када је у питању избор производа и препарата који се користе у традиционалној медицини, а могу се подвргнути истраживањима због своје клиничке ефикасности и безбједности у лијечењу КОВИД-19.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана