SZO: Efekat ljekovitih biljaka na KOVID-19 pod znakom pitanja

GS
SZO: Efekat ljekovitih biljaka na KOVID-19 pod znakom pitanja

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorava da je potrebno ispitati djelovanje i nuspojave ljekovitih biljaka, poput slatkog pelina, koji se odnedavno reklamira kao potencijalni lijek za KOVID-19.

SZO ističe da podržava naučno dokazanu efikasnost tradicionalnih lijekova i dodaje da komplementarna i alternativna medicina imaju brojne prednosti u liječenju raznih bolesti.

Trka za pronalaskom lijeka za KOVID-19 ponovno je probudila zanimanje za biljke poput slatkog pelina.

Predsjednik Madagaskara, Andri Radžoelina promoviše lijek na bazi te biljke.

Iako ta biljna mješavina još nije naučno istražena, čelnici nekih afričkih zemalja najavili su da će naručiti određene količine slatkog pelina, a neki su svoje isporuke već dobili. 

"Čak i ako takva terapija proizlazi iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj efikasnosti i bezbjednosti bez strogih kliničkih ispitivanja", stoji u saopštenju regionalnog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije za podsaharsku Afriku.

SZO ističe da sarađuje sa istraživačkim institucijama kada je u pitanju izbor proizvoda i preparata koji se koriste u tradicionalnoj medicini, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke efikasnosti i bezbjednosti u liječenju KOVID-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana