Свјетска седмица имунизације вакцинација најбоља заштита од заразних болести

ГС
Свјетска седмица имунизације вакцинација најбоља заштита од заразних болести

БАЊАЛУКА - Вакцинација је најбоље средство за заштиту лица свих доба од заразних болести које се могу спријечити вакцинама, рекла је за Срну епидемиолог у Институту за јавно здравство Јела Аћимовић.

Она је, поводом Свјетске седмице имунизације која се обиљежава сваке године у посљедњој седмици априла, рекла да се, захваљујући вакцинацији, сваке године спасе милиони живота, те да је вакцинација широко препозната као једна од најуспјешнијих и најисплативијих здравствених интервенција.

"Међутим, готово 20 милиона дјеце у свијету је још невакцинисано или непотпуно вакцинисано", навела је Аћимовићева. Она је истакла да је тема овогодишње кампање обиљежавања Свјетске седмице имунизације "Вакцине дјелују за све!" и да се фокусира на то како су вакцине, као и људи који их развијају, испоручују и примају - шампиони, јер раде на заштити здравља свих људи у цијелом свијету.

Аћимовићева је указала да је, према подацима Свјетске здравствене организације /СЗО/ у 2018. години, око 116 милиона дјеце вакцинисано са три дозе вакцине против дифтерије-тетанус-пертусиса /ДТП 3/, и да су на тај начин заштићена од зараза које могу проузроковати озбиљне болести, инвалидитет или могу бити фаталне.

Она је навела да су многе ниске и средње развијене земље предузеле велике кораке ка све већој покривености становништва имунизацијом.

"Упркос успјесима, сви циљеви за елиминацију болести - укључујући морбиле, рубеолу и тетанус код мајке и новорођенчади - вјероватно неће бити постигнути до краја ове године. У посљедње двије године били смо свједоци већег броја епидемија морбила, дифтерије и великог кашља, али и других заразних болести које се могу спријечити вакцинацијом", рекла је Аћимовићева.

Она је истакла да све земље морају да појачају напоре како би осигурале да свим људима буду доступне живота вриједне добробити вакцинације.

"Уз то, оне земље које су постигле или напредовале у постизању циљева морају радити на одржавању тог постигнутог напретка", нагласила је Аћимовићева. Она је рекла да је главни циљ кампање подстаћи веће ангажовање око имунизације на глобалном нивоу и важност вакцинације за побољшање здравља и добробити свих људи током цијелог живота.

"Као дио кампање ове године, СЗО и партнери имају за циљ промовисати вриједност вакцина за здравље дјеце, заједница и свијета, промовисати вакцинацију као основу за снажне, отпорне здравствене системе и универзалну здравствену покривеност и нагласити потребу за надоградњом напретка имунизације уз рјешавање недостатака, укључујући повећано улагање у вакцине и имунизацију", навела је Аћимовићева.

С обзиром на то да је СЗО ову годину одредила Међународном годином медицинских сестара и бабица, Аћимовићева је напоменула да из СЗО истичу важност медицинских сестара и бабица и њихову кључну улогу као првака у раној вакцинацији за младе и будуће родитеље.

"Проширење приступа вакцинацији је од виталног значаја за постизање циљева одрживог развоја, смањење сиромаштва и универзалну здравствену покривеност. Рутинска имунизација пружа прилику за контакт са здравственом заштитом на почетку живота и нуди сваком дјетету шансу за здрав живот, од најранијих почетака до старости", истакла је Аћимовићева.

Она је додала да је имунизација, такође, основна стратегија у постизању других здравствених приоритета, од сузбијања вирусног хепатитиса до сузбијања антимикробне резистенције и пружања платформе за здравље адолесцената и побољшања трудноће и новорођенчади.

"Вакцине штите нашу дјецу у заједницама и државама и спречавају избијање болести. Одговарање на епидемију након њеног избијања је скупо, неефикасно и оставља посљедице на здравље и животе становништва. Једини одрживи одговор је превенција - осигуравајући да су сви у право вријеме вакцинисани, правим вакцинама током свог живота", навела је Аћимовићева.

Она је указала да је за здравствене раднике, сваки преглед прилика да се провјери вакцинални статус особа свих узраста - дјеце, младих, одраслих и старије популације.

 "Разговарајте с људима о предностима вакцина. Вакцине спашавају животе, помажу дјеци да уче и расту и спречавају озбиљне болести и инвалидност", поручила је Аћимовићева.

Она је нагласила да вакцине подстичу имунитет, што је сигуран и паметан начин да се произведе заштитна реакција.

"Не могу сви бити вакцинисани - укључујући дојенчад која су премлада да би била вакцинисана, старије људе који су у ризику од озбиљних болести и оне који су озбиљно болесни.

Они зависе од других који ће бити вакцинисани, како би се осигурало да су, такође, заштићени вакцинама", навела је Аћимовићева.

Она је нагласила да су сви састојци у вакцинама испитани, безбједни и ефикасни. "Важно је да примите вакцине на вријеме, сваки пут.

Не чекајте да будете изложени некој озбиљној болести – као за вријеме епидемије.

Можда нећете имати довољно времена да примите све потребне дозе вакцине да бисте били потпуно заштићени од неке болести", нагласила је епидемиолог Института за јавно з дравство Републике Српске Јела Аћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана