Нашли узрок свих аутоимуних болести - и открили како их лијечити

Agencije
Нашли узрок свих аутоимуних болести - и открили како их лијечити

Истраживачки тим с Јејла на прагу је револуционарног открића које би могло потпуно измијенити приступ аутоимуним болестима.

Аутоимуне болести су оне болести које изазивају да наш имуни систем реагује против ткива нашег тијела, а осим што окрећу наш организам против самог себе, они производе и антитијела која нападају ткива.

Иако је за претпоставити како такве болести одувијек постоје, доктори тврде како је модерно доба њихова ера, а у задњих двадесетак година већа је учесталост аутоимуних болести у свијету.

Процјењује се да 3 до 8 посто популације оболијева од аутоимуних болести, но вјероватно је тај број знатно већи - око 10 посто. У неким земљама, међутим, као у САД-у, наводи се учесталости и до 20 посто.

Точан узрок за повећање обољелих је непознат, а нека истраживања указују на њихову повезаност са сједилачким начином живота, мањком витамина Д, прехраном са смањеним удјелом нутријената, тзв. инфективним агенсима попут вируса и бактерија који могу бити њихови окидачи, као и стрес те одређена генетска предиспозиција. Жене двоструко чешће оболијевају од аутоимуних болести, иако се ни за то не зна узрок.

Свјетло на крају тунела

Ипак, постоји разлог за оптимизам, тврди тим истраживача са Универзитета, који је можда открио темељни узрок настанка аутоимуних болести, као и обећавајуће методе лијечења.

Рад, објављен у часопису "Сајенс", повезао је аутоимуне реакције на бактерију у цријевима. Аутоимуни одговор, кажу, може се покренути када бактерија спонтано пређе из цријева у друге органе у тијелу, попут слезене, јетре и лимфних чворова.

Аутоимуна болест је хронично упално стање узроковано имунолошким станицама пацијента, које погрешно вјерују да је тијело угрожено и тако реагују нападајући здрава ткива. Лупус, реуматоидни артритис и Хашимотов тиреоидитис само су три од преко стотину стања која се уклапају у ову категорију. Сада им се може додати дугачак попис болести повезаних са здрављем бактерија из цријева.

У студији су истраживачи генетским инжењерингом створили мишеве који су били осјетљиви на аутоимуне болести. Затим су анализирали бактерије у њиховим цијевима како би идентификовали оне који су узроковали упалу или били укључени у производњу антитијела за која се зна да потичу аутоимуне одговоре.

Резултати су потврђени када су успоређивали узгојене станице јетре здравих људи с онима аутоимуне болести.

У цијелој је ствари најузбудљивија чињеница да су развили учинковите начине умањивања аутоимуних симптома. Кориштењем антибиотика или инјекција су смањили симптоме. Надају се да ово истраживање може развити успјешне могућности лијечења одређених аутоимуних болести, укључујући аутоимуну болест јетре и системски лупус.

Ти приступи могли би побољшати живот пацијената с већ утврђеном аутоимуном болести.

Међу најчешће спадају:

Реуматоидни артритис

Хашимото болест штитњаче

Кронова болест

Целијакија

Дијабетес типа 1

Мултипла склероза

Лупус

Склеродерма

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана