Промјена боје очију је тренд који се појавио на друштвеним мрежама: Ево зашто је то ужасна идеја

GS
Foto: TikTok

Процес, познат као кератопигментација, обухвата кориштење ласера за стварање тунела у површинској рожњачи ради постављања пигмента, пише Њујорк Пост.

Није одобрена и регулисана процедура у већини свијета, али то не спрјечава људе да се њој подвргну.

Само прошле седмице, француска компанија Њу Колор, стручњаци за кератопигментацију, подијелила је снимак једне пацијентице која је промијенила своје смеђе очи у јарке, живоплаве у снимку који је постигао 16 милиона прегледа на ТикТоку.

Већина гледалаца била је запањена операцијом, упоредивши накнадни изглед са изгледом који се једноставно може постићи кориштењем обојених лећа. Други су заправо описали њену нову боју шаренице као "ужасну".

Једну манекенку је процедура коштала вида. Надинне Бруна отпутовала је у Колумбију како би промијенила своје смеђе очи у јарко сиве, подвргнута другачијој процедури која користи силиконски имплантат – само да би изгубила 80 посто вида у десном оку и 50 посто на лијевом.

“Прије ове операције, моје очи су биле потпуно здраве. Била су у стварно добром стању. Била сам наивна”, рекла је 2018. године, преноси Хеатхлине. Др Колин МекКанел, професор клиничке офталмологије на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу, рекао је за Хелтлајн да је "лоша идеја" радити на "свакој непотребној операцији ока" због ризика од компликација.

Компликације кератопигментације – коју није одобрила Америчка агенција за храну и лијекове (ФДА) – укључују губитак вида, сљепоћу, глауком и увеитис или упалу ока.

"Један од главних проблема је то што не знамо довољно о процедури да бисмо рекли хоће ли то узроковати проблеме попут глаукома", рекао је др Иван Шваб, клинички гласноговорник Америчке академије за офталмологију, за Висион Центер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана