Promjena boje očiju je trend koji se pojavio na društvenim mrežama: Evo zašto je to užasna ideja

GS
Foto: TikTok

Proces, poznat kao keratopigmentacija, obuhvata korištenje lasera za stvaranje tunela u površinskoj rožnjači radi postavljanja pigmenta, piše Njujork Post.

Nije odobrena i regulisana procedura u većini svijeta, ali to ne sprječava ljude da se njoj podvrgnu.

Samo prošle sedmice, francuska kompanija Nju Kolor, stručnjaci za keratopigmentaciju, podijelila je snimak jedne pacijentice koja je promijenila svoje smeđe oči u jarke, živoplave u snimku koji je postigao 16 miliona pregleda na TikToku.

Većina gledalaca bila je zapanjena operacijom, uporedivši naknadni izgled sa izgledom koji se jednostavno može postići korištenjem obojenih leća. Drugi su zapravo opisali njenu novu boju šarenice kao "užasnu".

Jednu manekenku je procedura koštala vida. Nadinne Bruna otputovala je u Kolumbiju kako bi promijenila svoje smeđe oči u jarko sive, podvrgnuta drugačijoj proceduri koja koristi silikonski implantat – samo da bi izgubila 80 posto vida u desnom oku i 50 posto na lijevom.

“Prije ove operacije, moje oči su bile potpuno zdrave. Bila su u stvarno dobrom stanju. Bila sam naivna”, rekla je 2018. godine, prenosi Heathline. Dr Kolin MekKanel, profesor kliničke oftalmologije na Kalifornijskom univerzitetu u Los Anđelesu, rekao je za Heltlajn da je "loša ideja" raditi na "svakoj nepotrebnoj operaciji oka" zbog rizika od komplikacija.

Komplikacije keratopigmentacije – koju nije odobrila Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) – uključuju gubitak vida, sljepoću, glaukom i uveitis ili upalu oka.

"Jedan od glavnih problema je to što ne znamo dovoljno o proceduri da bismo rekli hoće li to uzrokovati probleme poput glaukoma", rekao je dr Ivan Švab, klinički glasnogovornik Američke akademije za oftalmologiju, za Vision Center.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana