Преминула чувена модна икона и дизајнерка

ГС
Преминула чувена модна икона и дизајнерка

Ирис Апфел, вољена модна икона и дизајнер ентеријера чији је ексцентрични стил инспирисао индивидуалност и креативност, умрла је у 103. години.

Вијест о смрти Ирис објављена је на њеном званичном Инстаграм налогу. Позната по смјелим аксесоарима, великим округлим наочарима и необичним одјевним комбинацијама, Апфелова никада није дозволила да је старост „успори“.

Имала је 84 године када је Институт за костим Метрополитен музеја умјетности отворио изложбу на којој је приказана њена обимна колекција одјевних предмета и накита, чиме је стекла глобално признање и обожавање.

Имала је 93 године када је глумила у документарцу о себи Ирис редитеља Алберта Мејслеса. Његов портрет Апфелове био је „окићен неусиљеним, али непогрешивим шармом“, написао је филмски критичар Тајмса Кенет Туран 2015.

Имала је 96 година када је објавила Ирис Апфел: Случајна икона и 97 година када је потписала уговор са глобалном агенцијом "IMG Models", постижући исте ангажмане као супермодели Ђиђи Хадид, Карли Клос и Кејт Мос... Она је, према сопственим речима, била „геријатријска старлета“.

Њена компанија за дизајн ентеријера "Old Worls Weavers", склопила је уговор са Белом кућом а сарађивала је са великим брендовима, укључујући H&М и „Мател".

Али, њен утицај се проширио изван модне и дизајнерске индустрије. Она је инспирисала људе да прихвате своју индивидуалност, да се изразе без страха од осуде и да се забаве у иначе свакодневном животу, кажу њени обожаваоци, за које је рекла да су јој писали бројна писма, преноси Yahoo Entertainment.

Они који су радили са њом, примјетили су у Апфеловој неоспорну искру енергије и духовитости. Фотограф Брус Вебер, је рекао да је Апфелова била један од његових омиљених тема и модела и присјетио се свог првог сусрета с њом.

„Било је разних људи, свих узраста, свих слојева друштва око ње, била је тако ангажована око свега. Могао сам да осјетим пулс њеног живота, њеног узбуђења због живота“, рекао је Вебер.

Апфелова је била подстакнута смјелом модом, а још више процесом „склапања“ имиџа, од тражења појединачних комада до комбиновања и спајања. Била је позната по комбиновању врхунских, али и јефтиних артикала чиме је правила „блистави и шљаштећи“ имиџ.

„Баш сам срећна што носим наруквице које ме коштају три долара као што носим вриједне комаде“, написала је у својој књизи Ирис Апфел: Случајна икона.

Гушчје перје и огрлице од више килограма

Њена колекција, која је испунила више соба у више станова, садржала је, између осталох комада, прслук украшен обојеним гушчјим перјем и огрлицу од перли толико велику да је изгледала као да би могла да обори свог власника.

„Није да сам се трудила да будем бунтовник или да радим ствари које нису друштвено прихватљиве, али сам рано научила да морам да будем своја да бих била задовољна. ... Облачим се за себе“, говорила је.

„Цунами стил“

Њен смисао за моду био је радосно еклектичан и, према бившем модном критичару Тајмса Буту Муру, „цунами стила“.

Упркос свом култном статусу, Апфелова је говорила да никада није намјеравала да постане позната. Добила је признање јер је била своја: „Ништа што сам урадила нисам намеравала да урадим. То се једноставно догодило“.

Штедјела за брош од 65 центи

Рођена је као Ирис Барел у Квинсу, у Њујорку, 1921. године. Отац јој је био професионални декоратер, а мајка власница модног бутика.

Имала је 11 или 12 година када је купила свој први „модни“ комад у малој радњи у подруму једне старе стамбене зграде. Био је то брош за који је уштједела је 65 центи да би га купила.Тај брош је био врста катализатора њене свјетски познате колекције аксесоара.

Апфелова је студирала историју умјетности на Универзитету у Њујорку и наставила да похађа уметничку школу на Универзитету Висконсин. Након дипломирања, радила је као текстописац за модни трговачки часопис Women’s Wear Daily.

Упознала је Карла Апфела на одмору у Лејк Џорџу, у Њујорк, 1947. Вјенчали су се годину дана касније. Носила је венчаницу од ружичасте чипке, да би је, како је рекла, могла поново да обуче, и коју не би морала да одлаже у кутију.

Њих двоје су били у браку 67 година, до Карлове смрти 2015. године, три дана прије његовог 101. рођендана. Нису имали деце. „Никада нисмо жељели дјецу, не можете имати све. И жељела сам каријеру и жељела сам да путујем“, говорила је.

Компанију "Old World Weavers" су као брачни пар водили до 1992. године, када су је продали.

Међу клијентима и Бијела кућа

Апфелова је путовала у Турску, Либан, Мароко и Европу два пута годишње како би пронашла текстил и ткаље за своје модне пројекте.

Заслужна је за дизајн посебних тканина за Бијелу кућу током мандата више предсједника укључујући Трумана, Кенедија и Никсона.

Године 2005. Метрополитен музеј уметности представио је њену гардеробу и накит на изложби Института за костим под називом Rara Avis: Избор из колекције Ирис Апфел.

Изложба, чије име у преводу значи „ријетка птица“, укључивала је више од 80 комбинација и састојала се од преко 300 модних додатака које је Ирис сакупљала деценијама.

Након изложбе, њен живот постао је испуњен медијским наступима, а 2011. именована је за гостујућег професора на Универзитету Тексас у Остину, на Одсеку за текстил и одјећу.

Најстарија Барби

Компанија „Мател“ је 2018. године објавила Барби лутку са њеним ликом, чиме је постала најстарија која је добила ту лутку инспирисану њеним ликом.

Иако утицајна икона стила, никада није говорила другим људима како да се облаче или како да живе. Нити је била љубитељ приказивања свог живота на друштвеним мрежама, написала је у својој књизи, упркос томе што је у тренутку смрти имала верификован Инстаграм налог са 2,9 милиона пратилаца.

„Не само да не радим на друштвеним мрежама, не одобравам то. Шта једем, шта радим, куда идем, то се никога не тиче“, говорила је Ирис Апфел.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана