Preminula čuvena modna ikona i dizajnerka

GS
Preminula čuvena modna ikona i dizajnerka

Iris Apfel, voljena modna ikona i dizajner enterijera čiji je ekscentrični stil inspirisao individualnost i kreativnost, umrla je u 103. godini.

Vijest o smrti Iris objavljena je na njenom zvaničnom Instagram nalogu. Poznata po smjelim aksesoarima, velikim okruglim naočarima i neobičnim odjevnim kombinacijama, Apfelova nikada nije dozvolila da je starost „uspori“.

Imala je 84 godine kada je Institut za kostim Metropoliten muzeja umjetnosti otvorio izložbu na kojoj je prikazana njena obimna kolekcija odjevnih predmeta i nakita, čime je stekla globalno priznanje i obožavanje.

Imala je 93 godine kada je glumila u dokumentarcu o sebi Iris reditelja Alberta Mejslesa. Njegov portret Apfelove bio je „okićen neusiljenim, ali nepogrešivim šarmom“, napisao je filmski kritičar Tajmsa Kenet Turan 2015.

Imala je 96 godina kada je objavila Iris Apfel: Slučajna ikona i 97 godina kada je potpisala ugovor sa globalnom agencijom "IMG Models", postižući iste angažmane kao supermodeli Điđi Hadid, Karli Klos i Kejt Mos... Ona je, prema sopstvenim rečima, bila „gerijatrijska starleta“.

Njena kompanija za dizajn enterijera "Old Worls Weavers", sklopila je ugovor sa Belom kućom a sarađivala je sa velikim brendovima, uključujući H&M i „Matel".

Ali, njen uticaj se proširio izvan modne i dizajnerske industrije. Ona je inspirisala ljude da prihvate svoju individualnost, da se izraze bez straha od osude i da se zabave u inače svakodnevnom životu, kažu njeni obožavaoci, za koje je rekla da su joj pisali brojna pisma, prenosi Yahoo Entertainment.

Oni koji su radili sa njom, primjetili su u Apfelovoj neospornu iskru energije i duhovitosti. Fotograf Brus Veber, je rekao da je Apfelova bila jedan od njegovih omiljenih tema i modela i prisjetio se svog prvog susreta s njom.

„Bilo je raznih ljudi, svih uzrasta, svih slojeva društva oko nje, bila je tako angažovana oko svega. Mogao sam da osjetim puls njenog života, njenog uzbuđenja zbog života“, rekao je Veber.

Apfelova je bila podstaknuta smjelom modom, a još više procesom „sklapanja“ imidža, od traženja pojedinačnih komada do kombinovanja i spajanja. Bila je poznata po kombinovanju vrhunskih, ali i jeftinih artikala čime je pravila „blistavi i šljašteći“ imidž.

„Baš sam srećna što nosim narukvice koje me koštaju tri dolara kao što nosim vrijedne komade“, napisala je u svojoj knjizi Iris Apfel: Slučajna ikona.

Guščje perje i ogrlice od više kilograma

Njena kolekcija, koja je ispunila više soba u više stanova, sadržala je, između ostaloh komada, prsluk ukrašen obojenim guščjim perjem i ogrlicu od perli toliko veliku da je izgledala kao da bi mogla da obori svog vlasnika.

„Nije da sam se trudila da budem buntovnik ili da radim stvari koje nisu društveno prihvatljive, ali sam rano naučila da moram da budem svoja da bih bila zadovoljna. ... Oblačim se za sebe“, govorila je.

„Cunami stil“

Njen smisao za modu bio je radosno eklektičan i, prema bivšem modnom kritičaru Tajmsa Butu Muru, „cunami stila“.

Uprkos svom kultnom statusu, Apfelova je govorila da nikada nije namjeravala da postane poznata. Dobila je priznanje jer je bila svoja: „Ništa što sam uradila nisam nameravala da uradim. To se jednostavno dogodilo“.

Štedjela za broš od 65 centi

Rođena je kao Iris Barel u Kvinsu, u Njujorku, 1921. godine. Otac joj je bio profesionalni dekorater, a majka vlasnica modnog butika.

Imala je 11 ili 12 godina kada je kupila svoj prvi „modni“ komad u maloj radnji u podrumu jedne stare stambene zgrade. Bio je to broš za koji je uštjedela je 65 centi da bi ga kupila.Taj broš je bio vrsta katalizatora njene svjetski poznate kolekcije aksesoara.

Apfelova je studirala istoriju umjetnosti na Univerzitetu u Njujorku i nastavila da pohađa umetničku školu na Univerzitetu Viskonsin. Nakon diplomiranja, radila je kao tekstopisac za modni trgovački časopis Women’s Wear Daily.

Upoznala je Karla Apfela na odmoru u Lejk Džordžu, u Njujork, 1947. Vjenčali su se godinu dana kasnije. Nosila je venčanicu od ružičaste čipke, da bi je, kako je rekla, mogla ponovo da obuče, i koju ne bi morala da odlaže u kutiju.

Njih dvoje su bili u braku 67 godina, do Karlove smrti 2015. godine, tri dana prije njegovog 101. rođendana. Nisu imali dece. „Nikada nismo željeli djecu, ne možete imati sve. I željela sam karijeru i željela sam da putujem“, govorila je.

Kompaniju "Old World Weavers" su kao bračni par vodili do 1992. godine, kada su je prodali.

Među klijentima i Bijela kuća

Apfelova je putovala u Tursku, Liban, Maroko i Evropu dva puta godišnje kako bi pronašla tekstil i tkalje za svoje modne projekte.

Zaslužna je za dizajn posebnih tkanina za Bijelu kuću tokom mandata više predsjednika uključujući Trumana, Kenedija i Niksona.

Godine 2005. Metropoliten muzej umetnosti predstavio je njenu garderobu i nakit na izložbi Instituta za kostim pod nazivom Rara Avis: Izbor iz kolekcije Iris Apfel.

Izložba, čije ime u prevodu znači „rijetka ptica“, uključivala je više od 80 kombinacija i sastojala se od preko 300 modnih dodataka koje je Iris sakupljala decenijama.

Nakon izložbe, njen život postao je ispunjen medijskim nastupima, a 2011. imenovana je za gostujućeg profesora na Univerzitetu Teksas u Ostinu, na Odseku za tekstil i odjeću.

Najstarija Barbi

Kompanija „Matel“ je 2018. godine objavila Barbi lutku sa njenim likom, čime je postala najstarija koja je dobila tu lutku inspirisanu njenim likom.

Iako uticajna ikona stila, nikada nije govorila drugim ljudima kako da se oblače ili kako da žive. Niti je bila ljubitelj prikazivanja svog života na društvenim mrežama, napisala je u svojoj knjizi, uprkos tome što je u trenutku smrti imala verifikovan Instagram nalog sa 2,9 miliona pratilaca.

„Ne samo da ne radim na društvenim mrežama, ne odobravam to. Šta jedem, šta radim, kuda idem, to se nikoga ne tiče“, govorila je Iris Apfel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana