Ово је савршена шминка за жене које носе наочаре!

GS
Foto: Instagram

Рамови за наочаре наглашавају лице, а зависно од диоптрије, ваше очи ће дјеловати мање или веће. Пажљиво се шминкајте, па ће вам наочаре бити само "плус".

Како су наочаре већ саме по себи елемент који зависно од избора облика и боје рамова наглашава лице, мијења пропорцију и помаже да истакнете шта желите, мијењају се и правила шминкања. Није свеједно гдје ћете нанијети руменило, какву подлогу ћете нанијети или које боје сјенки ће се видјети, а које стопити и изгубити испод стакала.

– Прво и основно правило гласи: ако наочаре не скидате, лице и усне су у првом плану, а очи у другом – објашњава шимнкерка Лидија Николић.

Почињемо од пудера

Како се наочаре физички наслањају на нос, треба га пажљиво припремити. Прије пудера нанесите прајмер, а на крају добро сетујте нос каменим пудером. Овако ћете избјећи да шминка склизне од зноја или од притиска наочара на нос.

Руменило или бронзер су пожељни

– Да наочаре не би доминирале на лицу већ да постигнете неку равнотежу, нагласак ставите на руменило или контуришите лице – каже шминкерка.

Како и колико, зависи од величине рамова. Ако носите мање рамове, руменило наносите класично на јабучице образа. Велики рамови покривају већи дио јабучица, па га наносите нешто више, од јагодица до сљепоочница. Да ли ће руменило бити кремасто, пудерасто или у праху, зависи од вашег типа коже.

Сјенка зависи од диоптрије

Како наочаре већ наглашавају и истичу очи, ред је да их нашминкате. Ако сте далековиди, стакла на наочарима визуелно ће вам повећати очи, док кратковиде даме визуелно имају мање очи.

– Ако вам очи изгледају веће испод наочара, користите земљане, тамније нијансе и ајлајнер да нагласите линију ока. За визуелно мање очи боље изгледају свјетлије боје сенки и бијела оловка за водену линију ока, да би вам очи дјеловале веће – савјетује.

Усне у првом плану

– Кад шминкам неког ко носи наочаре, на усне стављам акценат као и на лице. То значи да за усне користим или кармин у јакој боји или пуно сјаја. Оловка се подразумијева, као и да су усне добро припремљене.

Иако сте нагласили усне, додаје, очи нашминкајте како желите. У овом случају не важи правило да ако су усне наглашене, очи буду смиреније.

Са трепавицама пажљиво

Како наочаре физички ограничавају трепавице, једино што не желите је да их продужите толико да ударају у стакла. Предуге трепавице нису за вас, па избјегавајте маскаре коју продужују трепавице, као и густе вјештачке трепацице, преноси ЖенаБлиц.

– Вама требају трепавице добро увијене, подигнуте нагоре, како би се око отворило. Маскара која раздваја трепавице одлично изгледа испод наочара, а ако сте далековиди, водите рачуна да буду беспријекорно раздвојене без слијепљених длачица и грудвица јер се види свака длачица – наглашава савјетница за крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана