Ovo je savršena šminka za žene koje nose naočare!

GS
Foto: Instagram

Ramovi za naočare naglašavaju lice, a zavisno od dioptrije, vaše oči će djelovati manje ili veće. Pažljivo se šminkajte, pa će vam naočare biti samo "plus".

Kako su naočare već same po sebi element koji zavisno od izbora oblika i boje ramova naglašava lice, mijenja proporciju i pomaže da istaknete šta želite, mijenjaju se i pravila šminkanja. Nije svejedno gdje ćete nanijeti rumenilo, kakvu podlogu ćete nanijeti ili koje boje sjenki će se vidjeti, a koje stopiti i izgubiti ispod stakala.

– Prvo i osnovno pravilo glasi: ako naočare ne skidate, lice i usne su u prvom planu, a oči u drugom – objašnjava šimnkerka Lidija Nikolić.

Počinjemo od pudera

Kako se naočare fizički naslanjaju na nos, treba ga pažljivo pripremiti. Prije pudera nanesite prajmer, a na kraju dobro setujte nos kamenim puderom. Ovako ćete izbjeći da šminka sklizne od znoja ili od pritiska naočara na nos.

Rumenilo ili bronzer su poželjni

– Da naočare ne bi dominirale na licu već da postignete neku ravnotežu, naglasak stavite na rumenilo ili konturišite lice – kaže šminkerka.

Kako i koliko, zavisi od veličine ramova. Ako nosite manje ramove, rumenilo nanosite klasično na jabučice obraza. Veliki ramovi pokrivaju veći dio jabučica, pa ga nanosite nešto više, od jagodica do sljepoočnica. Da li će rumenilo biti kremasto, puderasto ili u prahu, zavisi od vašeg tipa kože.

Sjenka zavisi od dioptrije

Kako naočare već naglašavaju i ističu oči, red je da ih našminkate. Ako ste dalekovidi, stakla na naočarima vizuelno će vam povećati oči, dok kratkovide dame vizuelno imaju manje oči.

– Ako vam oči izgledaju veće ispod naočara, koristite zemljane, tamnije nijanse i ajlajner da naglasite liniju oka. Za vizuelno manje oči bolje izgledaju svjetlije boje senki i bijela olovka za vodenu liniju oka, da bi vam oči djelovale veće – savjetuje.

Usne u prvom planu

– Kad šminkam nekog ko nosi naočare, na usne stavljam akcenat kao i na lice. To znači da za usne koristim ili karmin u jakoj boji ili puno sjaja. Olovka se podrazumijeva, kao i da su usne dobro pripremljene.

Iako ste naglasili usne, dodaje, oči našminkajte kako želite. U ovom slučaju ne važi pravilo da ako su usne naglašene, oči budu smirenije.

Sa trepavicama pažljivo

Kako naočare fizički ograničavaju trepavice, jedino što ne želite je da ih produžite toliko da udaraju u stakla. Preduge trepavice nisu za vas, pa izbjegavajte maskare koju produžuju trepavice, kao i guste vještačke trepacice, prenosi ŽenaBlic.

– Vama trebaju trepavice dobro uvijene, podignute nagore, kako bi se oko otvorilo. Maskara koja razdvaja trepavice odlično izgleda ispod naočara, a ako ste dalekovidi, vodite računa da budu besprijekorno razdvojene bez slijepljenih dlačica i grudvica jer se vidi svaka dlačica – naglašava savjetnica za kraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana