Откривамо вам пет грешака које жене праве у куповини и ношењу парфема

Г.С.
Откривамо вам пет грешака које жене праве у куповини и ношењу парфема

Напарфемисати се је лако - мало шприца и готови сте.

Али добро “ношење” мириса захтијева мало више вјештине и финоће. На примјер: Да ли сте знали да исправано коришћење у потпуности зависи како од окружења у коме се носи, тако и од одјеће за коју се користи? Ево пет најчешћих грешака које жене праве када су у питању куповина и ношење парфема - и како их поправити за трен.

Не трљајте - само напрскајте

Та готово несвијесна навика примјене - утрљавање мало мириса на зглобове, а затим притискање на врат, заправо је „веома лоше”, каже награђивани парфимер Францис Куркдјиан.

Зашто? Трење настало трљањем загријава кожу и ствара природне ензиме који мијењају ток мириса. Највише су погођене горње и средње ноте. Да бисте сачували интегритет свог мириса, а такође осигурали да он дуже траје на вашој кожи, лагано напрскајте оба зглоба, пустите да течност потоне, а затим не радите апсолутно ништа.

Околина је кључна

Када је у питању складиштење, парфем је готово попут живог организма - изузетно је осјетљив на промјене у животној средини.

- Парфем не воли да прелази из хладног у вруће, јер такве промјене температуре покрећу неочекиване хемијске реакције у природним састојцима и зато парфем брже стари -  каже Куркдјиан. -  Изненађујуће, најбоље мјесто за одлагање мириса је кутија у коју је првобитно стигла и на собној температури.

Најбољи парфеми долазе у малим паковањима

Држање напола коришћене боце на вашој полици омогућава кисеонику, природном непријатељу парфема, да полако разграђује молекуле мириса, мијењајући његов састав. 

Како би свјежина опстала и до три мијесеца, препоручују се мање боце у распону од 1,2 до 2,4 милилитара. Ипак, уколико на великој боци постоји чеп, парфем можете расподијелити у мање боце и на тај начин сачувати ноту.

Синтетика није прљава ријеч

Људи воле идеју о “природном” парфему али она не постоји увијек. Мириси попут божура и ђурђевка не могу се добити природним екстракцијама зато што не испуштају никакву арому. 
- Да би се добиле те ноте присиљени смо да их створимо мијешавином синтетских молекула - каже Куркдјиан. - Спој есенцијалних уља, апсолутних састојака и састојака које је направио човјек обезбјеђују најквалитетнији мирис.

Здрав разум дуго носи мирис

Парфем треба носити у комбинацији са лосионим за тијело који ће спречити било какве сметње, јер парфем не траје дуго на сувој кожи. Не треба га наносити на дијелове тијела која ћемо прекрити одјећом, већ подручја која су изложена ваздухом, као што су: пулсне тачке на врату или зглобовима и унутрашњим лактовима. Међутим, изузетак је ако се налазите у топлој клими. У тим ситуацијама је најбоље не наносити мирис директно на тијело, зној може брже уништити ваш парфем.  (novosti.rs)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана