Otkrivamo vam pet grešaka koje žene prave u kupovini i nošenju parfema

G.S.
Otkrivamo vam pet grešaka koje žene prave u kupovini i nošenju parfema

Naparfemisati se je lako - malo šprica i gotovi ste.

Ali dobro “nošenje” mirisa zahtijeva malo više vještine i finoće. Na primjer: Da li ste znali da ispravano korišćenje u potpunosti zavisi kako od okruženja u kome se nosi, tako i od odjeće za koju se koristi? Evo pet najčešćih grešaka koje žene prave kada su u pitanju kupovina i nošenje parfema - i kako ih popraviti za tren.

Ne trljajte - samo naprskajte

Ta gotovo nesvijesna navika primjene - utrljavanje malo mirisa na zglobove, a zatim pritiskanje na vrat, zapravo je „veoma loše”, kaže nagrađivani parfimer Francis Kurkdjian.

Zašto? Trenje nastalo trljanjem zagrijava kožu i stvara prirodne enzime koji mijenjaju tok mirisa. Najviše su pogođene gornje i srednje note. Da biste sačuvali integritet svog mirisa, a takođe osigurali da on duže traje na vašoj koži, lagano naprskajte oba zgloba, pustite da tečnost potone, a zatim ne radite apsolutno ništa.

Okolina je ključna

Kada je u pitanju skladištenje, parfem je gotovo poput živog organizma - izuzetno je osjetljiv na promjene u životnoj sredini.

- Parfem ne voli da prelazi iz hladnog u vruće, jer takve promjene temperature pokreću neočekivane hemijske reakcije u prirodnim sastojcima i zato parfem brže stari -  kaže Kurkdjian. -  Iznenađujuće, najbolje mjesto za odlaganje mirisa je kutija u koju je prvobitno stigla i na sobnoj temperaturi.

Najbolji parfemi dolaze u malim pakovanjima

Držanje napola korišćene boce na vašoj polici omogućava kiseoniku, prirodnom neprijatelju parfema, da polako razgrađuje molekule mirisa, mijenjajući njegov sastav. 

Kako bi svježina opstala i do tri mijeseca, preporučuju se manje boce u rasponu od 1,2 do 2,4 mililitara. Ipak, ukoliko na velikoj boci postoji čep, parfem možete raspodijeliti u manje boce i na taj način sačuvati notu.

Sintetika nije prljava riječ

Ljudi vole ideju o “prirodnom” parfemu ali ona ne postoji uvijek. Mirisi poput božura i đurđevka ne mogu se dobiti prirodnim ekstrakcijama zato što ne ispuštaju nikakvu aromu. 
- Da bi se dobile te note prisiljeni smo da ih stvorimo miješavinom sintetskih molekula - kaže Kurkdjian. - Spoj esencijalnih ulja, apsolutnih sastojaka i sastojaka koje je napravio čovjek obezbjeđuju najkvalitetniji miris.

Zdrav razum dugo nosi miris

Parfem treba nositi u kombinaciji sa losionim za tijelo koji će sprečiti bilo kakve smetnje, jer parfem ne traje dugo na suvoj koži. Ne treba ga nanositi na dijelove tijela koja ćemo prekriti odjećom, već područja koja su izložena vazduhom, kao što su: pulsne tačke na vratu ili zglobovima i unutrašnjim laktovima. Međutim, izuzetak je ako se nalazite u toploj klimi. U tim situacijama je najbolje ne nanositi miris direktno na tijelo, znoj može brže uništiti vaš parfem.  (novosti.rs)

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana