Моћне Српкиње које су озбиљне фаце у Лондону, Њујорку, Паризу и Милану

ГС
Foto: Принтскрин

Оне су успјешне жене које диктирају свјетске трендове. Препознате су као најбоље међу најбољима, изградиле су каријере, али и животе вредне дивљења. Упознајте жене из Србије које су својим радом заслужиле међународну славу.

Миша Миловановић

Миша је стекла образовање на престижној академији Central St. Martins у Лондону, гдје данас живи и ради. Бави се сликарством, вајарством и дигиталним медијима. Њене радове карактеришу јаке боје и енергични визуали.

Рођена је у Београду, а у Лондон се преселила још 1988. године. Инспирацију вуче из дјетињства у комунистичкој Југославији, али и из западног конзумеризма њеног усвојеног дома – Лондона. Послије уметничке школе, Миша је радила као модел и блиско је сарађивала са неким од највећих имена у свету моде што су Москино, Ив Сант Лорaн, Галиано и слично. Временом је позицију испред камере замијенила оном иза, а њене фотографије су објављиване у бројним публикацијама као што су Tank, Dazed, ID, Sport и Street Collezioni.

Роксанда Илинчић

Српски манастири били су главна инспирација чувене српске дизајнерке Роксанде Илинчић за колекцију прољеће/љето 2024, на недавно одржаној Недјељи моде у Лондону.

„Србија има најневјероватније културно насљеђе. Ту су манастири попут Студенице, Жиче, Грачанице, Љубостиње, а у којима се налазе слике и фреске изврсних умјетника“ изјавила је Роксанда Илинчић, која годинама живи у Лондону, за британски Вог.

Роксанда припада малој групи дизајнера са А светске листе и њене креације носе Хелен Мирен, принцеза од Велса Кетрин, Сијена Милер, Ема Стоун, Оливија Вајлд, Кира Најтли. Само на хаљину коју је на својој турнеји носила Бијонсе, Роксандин шесточлани тим је утрошио 100 сати шивења прије него што је завршио први дио посла.

Ана Краш

Ана је рођена у Београду гдје је дипломирала на Универзитету примењених уметности. Живи на релацији Париз – Њујорк и ради на пројектима у области дизајна, умјетности, фотографије и моде. Посебно је позната по својим ручно рађеним бонбон лампама. О њој су писали свјетски часописи, међу којима су Вог и Њујорк Тајмс, а бројни експерти наводе баш њу као инспирацију за уређење дома.

„Тешко је не заљубити се у 32-годишњу Краш…“, тако је почео текст о српској дизајнерки из Вога који је објављен 2016. године.

О свом стилу, због ког је у Њујорку гдје живи добила епитет IT дјевојке, Ана Краш је рекла: „Мој стил је јако слободан. Увек мора да ми буде удобно, али умем да се пребацим с јако једноставног и елегантног, или колоритног и живог. Живим у Кинеској четврти у Њујорку и стил те заједнице свеж је и заразан. Највише ме фасцинирају шик старије даме које виђам на улицама. Кад смо већ код тога, већина моје одеће је из Београда. Јако је лепо радити са старом породичном пријатељицом која шије оригиналну одећу која има везе с мојим родним градом – стварно волим црно одело које је за мене сашила. Плус ту је моја 70 година стара српска памучна кошуља- хаљина коју носим целог лета.“

Јована Ђурић

Умјетница и дизајнерка из Србије са великим искуством у дизајну накита. Године 2000. се преселила у Америку, гдје је радила на великим пројектима за Tiffany and Co и Philip Crangi, и сарађивала са модном дизајнерком Алице Рои на многим колекцијама накита за модне писте током Фешн Вик у Њујорку.

Током студија на Fashion Institute of Technology (FIT) у Њујорку, провела је шест година дизајнирајући за  Givenchy и друге водеће компаније накита из Њујорка. Покретачка снага иза њених радова је идеја да ће сваки комад накита направљен у металу трајати заувијек, што јој даје фокус и одлучност да креира комаде који су вјечни.

Драга Обрадовић

Драга је љепша половина дуа  Draga & Aurel, мултидисциплинарног студија и радионица за умјетност, колекционарски дизајн и намјештај. Друга половина је њен партнер Aurel K. Basedow.

Драга Обрадовић отиснула се путем Италије из родног Чачка далеке 1984. године с двадесет година. У свијет моде и текстила “ушетала” је успјешно након студија сликарства да би се 2006. године окренула дизајну намјештаја.

Њена база је прелепо језеро Комо гдје је заједно с животним и професионалним партнером Aurelom K. Basedowom преуредила некадашњу фабрику текстила у предиван атеље. Како је сама рекла – мода јој је увијек неисцрпна инспирација. Draga & Aurel су крунисани почетком 2022. у 100 најбољих умјетника од стране италијанског АД издања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана