Moćne Srpkinje koje su ozbiljne face u Londonu, Njujorku, Parizu i Milanu

GS
Foto: Printskrin

One su uspješne žene koje diktiraju svjetske trendove. Prepoznate su kao najbolje među najboljima, izgradile su karijere, ali i živote vredne divljenja. Upoznajte žene iz Srbije koje su svojim radom zaslužile međunarodnu slavu.

Miša Milovanović

Miša je stekla obrazovanje na prestižnoj akademiji Central St. Martins u Londonu, gdje danas živi i radi. Bavi se slikarstvom, vajarstvom i digitalnim medijima. Njene radove karakterišu jake boje i energični vizuali.

Rođena je u Beogradu, a u London se preselila još 1988. godine. Inspiraciju vuče iz djetinjstva u komunističkoj Jugoslaviji, ali i iz zapadnog konzumerizma njenog usvojenog doma – Londona. Poslije umetničke škole, Miša je radila kao model i blisko je sarađivala sa nekim od najvećih imena u svetu mode što su Moskino, Iv Sant Loran, Galiano i slično. Vremenom je poziciju ispred kamere zamijenila onom iza, a njene fotografije su objavljivane u brojnim publikacijama kao što su Tank, Dazed, ID, Sport i Street Collezioni.

Roksanda Ilinčić

Srpski manastiri bili su glavna inspiracija čuvene srpske dizajnerke Roksande Ilinčić za kolekciju proljeće/ljeto 2024, na nedavno održanoj Nedjelji mode u Londonu.

„Srbija ima najnevjerovatnije kulturno nasljeđe. Tu su manastiri poput Studenice, Žiče, Gračanice, Ljubostinje, a u kojima se nalaze slike i freske izvrsnih umjetnika“ izjavila je Roksanda Ilinčić, koja godinama živi u Londonu, za britanski Vog.

Roksanda pripada maloj grupi dizajnera sa A svetske liste i njene kreacije nose Helen Miren, princeza od Velsa Ketrin, Sijena Miler, Ema Stoun, Olivija Vajld, Kira Najtli. Samo na haljinu koju je na svojoj turneji nosila Bijonse, Roksandin šestočlani tim je utrošio 100 sati šivenja prije nego što je završio prvi dio posla.

Ana Kraš

Ana je rođena u Beogradu gdje je diplomirala na Univerzitetu primenjenih umetnosti. Živi na relaciji Pariz – Njujork i radi na projektima u oblasti dizajna, umjetnosti, fotografije i mode. Posebno je poznata po svojim ručno rađenim bonbon lampama. O njoj su pisali svjetski časopisi, među kojima su Vog i Njujork Tajms, a brojni eksperti navode baš nju kao inspiraciju za uređenje doma.

„Teško je ne zaljubiti se u 32-godišnju Kraš…“, tako je počeo tekst o srpskoj dizajnerki iz Voga koji je objavljen 2016. godine.

O svom stilu, zbog kog je u Njujorku gdje živi dobila epitet IT djevojke, Ana Kraš je rekla: „Moj stil je jako slobodan. Uvek mora da mi bude udobno, ali umem da se prebacim s jako jednostavnog i elegantnog, ili koloritnog i živog. Živim u Kineskoj četvrti u Njujorku i stil te zajednice svež je i zarazan. Najviše me fasciniraju šik starije dame koje viđam na ulicama. Kad smo već kod toga, većina moje odeće je iz Beograda. Jako je lepo raditi sa starom porodičnom prijateljicom koja šije originalnu odeću koja ima veze s mojim rodnim gradom – stvarno volim crno odelo koje je za mene sašila. Plus tu je moja 70 godina stara srpska pamučna košulja- haljina koju nosim celog leta.“

Jovana Đurić

Umjetnica i dizajnerka iz Srbije sa velikim iskustvom u dizajnu nakita. Godine 2000. se preselila u Ameriku, gdje je radila na velikim projektima za Tiffany and Co i Philip Crangi, i sarađivala sa modnom dizajnerkom Alice Roi na mnogim kolekcijama nakita za modne piste tokom Fešn Vik u Njujorku.

Tokom studija na Fashion Institute of Technology (FIT) u Njujorku, provela je šest godina dizajnirajući za  Givenchy i druge vodeće kompanije nakita iz Njujorka. Pokretačka snaga iza njenih radova je ideja da će svaki komad nakita napravljen u metalu trajati zauvijek, što joj daje fokus i odlučnost da kreira komade koji su vječni.

Draga Obradović

Draga je ljepša polovina dua  Draga & Aurel, multidisciplinarnog studija i radionica za umjetnost, kolekcionarski dizajn i namještaj. Druga polovina je njen partner Aurel K. Basedow.

Draga Obradović otisnula se putem Italije iz rodnog Čačka daleke 1984. godine s dvadeset godina. U svijet mode i tekstila “ušetala” je uspješno nakon studija slikarstva da bi se 2006. godine okrenula dizajnu namještaja.

Njena baza je prelepo jezero Komo gdje je zajedno s životnim i profesionalnim partnerom Aurelom K. Basedowom preuredila nekadašnju fabriku tekstila u predivan atelje. Kako je sama rekla – moda joj je uvijek neiscrpna inspiracija. Draga & Aurel su krunisani početkom 2022. u 100 najboljih umjetnika od strane italijanskog AD izdanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana