Легендарна "Биркин" ташна: Звијезде је обожавају, а ево како је настала

ГС
Foto: Илустрација

Ево како је настала легендарна "Биркин" ташна, која је име добила по славној глумици, и колико кошта!

Славна глумица и пјевачица Џејн Биркин преминула је прошлог викенда у 77. години. Оставила је незаборавне улоге, титулу модне иконе која се у њено вријеме није додјељивала тек тако, фризуру какву и данас жене траже у салонима, а њено име учињено је бесмртним кроз најпопуларнију ташну на свијету - "Ермез Биркин" (Hermes Birkin).

Овај бренд основао је Тијери Ермез дане 1837. године, и најприје је производио сједла и другу опрему за јахање. Производи их и данас и лого компаније и даље је коњ, мада су луксузне ствари које прави, попут "Биркинке", давно у популарности прешишале сједла и другу опрему.

Почетком двадесетих година овог вијека, "Ермез" почиње да прави кожну робу, а потом и одјећу. Свилене мараме стижу у радње 1937, и дан-данас се сматрају колекционарским раритетима. У међувремену, бренд почиње да прави и одјећу, накит, парфеме, све то по цијенама од којих ће вам се завртити у глави. А ево како је настала ташна "Биркинка"!

Како је настала "Биркин" ташна?

Џејн Биркин је имала 33 године када је у авиону који је летио од Париза до Лондона сјела поред Жан-Луја Диме, тадашњег директора овог бренда.

Била је 1980. година, и Џејн је журила да свој ручни пртљаг стави у преграду изнад сједишта. Носила је сламнату торбу за плажу која није могла да се затвори, и када је покушала да је убаци, све се просуло из ње и пало и њој, и Жан-Лују на главу! Извињавала се и објашњавала како је тешко пронаћи довољно велику, кожну торбу за викенд путовања, у коју би могло да стане све што једној младој мајци треба.

Дима је одмах осјетио инспирацију. Разговарао је са Џејн током читавог лета о "савршеној" торби, и чак је скицирао на папирнатој кесици која се иначе користи за потребе путника којима се повраћа у авиону.

Четири године касније, "Биркин" ташна је стигла на тржиште и жене су, мало је рећи, "одлијепиле" за њом.

Колико кошта "Биркин" ташна?

Модел који се сматра "почетничким", направљен од платна и телеће коже, кошта око 3.000 евра. Просјечна цијена "озбиљнијег" модела "Биркин" ташне кошта од 10.500 па до 175.000 евра.

Али, не можете тек тако да уђете у радњу и једноставно купите једну, колико год да имате новца. Листе чекања постоје увијек, држе се у тајности али се претпоставља да се чека по пар година на "Биркинку".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана