Legendarna "Birkin" tašna: Zvijezde je obožavaju, a evo kako je nastala

GS
Foto: Ilustracija

Evo kako je nastala legendarna "Birkin" tašna, koja je ime dobila po slavnoj glumici, i koliko košta!

Slavna glumica i pjevačica Džejn Birkin preminula je prošlog vikenda u 77. godini. Ostavila je nezaboravne uloge, titulu modne ikone koja se u njeno vrijeme nije dodjeljivala tek tako, frizuru kakvu i danas žene traže u salonima, a njeno ime učinjeno je besmrtnim kroz najpopularniju tašnu na svijetu - "Ermez Birkin" (Hermes Birkin).

Ovaj brend osnovao je Tijeri Ermez dane 1837. godine, i najprije je proizvodio sjedla i drugu opremu za jahanje. Proizvodi ih i danas i logo kompanije i dalje je konj, mada su luksuzne stvari koje pravi, poput "Birkinke", davno u popularnosti prešišale sjedla i drugu opremu.

Početkom dvadesetih godina ovog vijeka, "Ermez" počinje da pravi kožnu robu, a potom i odjeću. Svilene marame stižu u radnje 1937, i dan-danas se smatraju kolekcionarskim raritetima. U međuvremenu, brend počinje da pravi i odjeću, nakit, parfeme, sve to po cijenama od kojih će vam se zavrtiti u glavi. A evo kako je nastala tašna "Birkinka"!

Kako je nastala "Birkin" tašna?

Džejn Birkin je imala 33 godine kada je u avionu koji je letio od Pariza do Londona sjela pored Žan-Luja Dime, tadašnjeg direktora ovog brenda.

Bila je 1980. godina, i Džejn je žurila da svoj ručni prtljag stavi u pregradu iznad sjedišta. Nosila je slamnatu torbu za plažu koja nije mogla da se zatvori, i kada je pokušala da je ubaci, sve se prosulo iz nje i palo i njoj, i Žan-Luju na glavu! Izvinjavala se i objašnjavala kako je teško pronaći dovoljno veliku, kožnu torbu za vikend putovanja, u koju bi moglo da stane sve što jednoj mladoj majci treba.

Dima je odmah osjetio inspiraciju. Razgovarao je sa Džejn tokom čitavog leta o "savršenoj" torbi, i čak je skicirao na papirnatoj kesici koja se inače koristi za potrebe putnika kojima se povraća u avionu.

Četiri godine kasnije, "Birkin" tašna je stigla na tržište i žene su, malo je reći, "odlijepile" za njom.

Koliko košta "Birkin" tašna?

Model koji se smatra "početničkim", napravljen od platna i teleće kože, košta oko 3.000 evra. Prosječna cijena "ozbiljnijeg" modela "Birkin" tašne košta od 10.500 pa do 175.000 evra.

Ali, ne možete tek tako da uđete u radnju i jednostavno kupite jednu, koliko god da imate novca. Liste čekanja postoje uvijek, drže se u tajnosti ali se pretpostavlja da se čeka po par godina na "Birkinku".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana