Иза њих се крије моћна порука Оскара која може да подигне истинску револуцију у моди

blic.rs
Иза њих се крије моћна порука Оскара која може да подигне истинску револуцију у моди

Оскар 2020. је попут недавно одржане додјеле БАФТА награда у Лондону, синоћ у Долби театру у Лос Анђелесу пажњу посветио одрживој моди.

У служби важног принципа који постаје све заступљенији у свјетској моди познате званице на Оскару носиле су старе хаљине као и оне од еколошких материјала.

Кејтлин Девер је на Оскару била у хаљини "Луј Витон" креираној од еко-френдли материјала. Познати брендови и звијезде које су подржале промоцију одрживе моде, која брине о екологији и људским правима, жељели су синоћ да покажу да одећа која поштује поменути принцип може да изгледа подједнако гламурозна као свака друга.

Елизабет Бенкс је на "Венити фер" забави показала да није ништа страшно носити стару хаљину. У истом моделу бренда "Badgley Mischka " била је и 2004. на истој свечности у Лос Анђелесу.

Вријеме пролази, али добра хаљина остаје добра хаљина. Бирањем старе одјеће чувају се природни ресурси, смањује се експлоатација људске снаге у земљама Трећег свијета коју модни гиганти буквално израбљују у фабрикама у којима су услови за рад нехумани до крајних граница. Често су радници на послу и животно угрожени.

Одрживост у моди подржао је Хоакин Финикс и синоћ! Глумац на неколико посљедњих церемонија у Холивуду и Европи носи исто одијело - одијело Стеле Макартни од еколошке тканине.

Леа Седу и "Луј Витон" су прекрасним моделом подржали борбу за бољу, праведнију и хуманију моду.

Серше Ронан се на Оскару појавила у рециклираној "Гучи" хаљини која је дијелом направљена од одеће коју је недавно носила на БАФТА наградама у Лондону.

Глумица је стајлинг употпунила "Гучи" украсом за косу.

Поруку да мода мора да буде у служби очувања природе и бриге о људима послали су и Реџина Кинг и "Версаче".

Тимоти Шаламе и "Прада" су подржали исти циљ, а притом су заједничким снагама забиљежили најоригиналније издање на црвеном тепиху.

Глумца многи критикују због несвакидашњег модног избора, али важно је да се о њему говори.

Још једно лице одрживе моде показала је редитељка документарца "Фор Сама" Вад ал- Кејтеб која је била са супругом и ћерком Самом због које је и снимила филм усред сиријског рата.

И Џејн Фонда је била у старој хаљини, коју је понијела 2014. на додјели Оскара.

Погледајте у галерији како су даме са листе изгледале на Венити фер забави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана