Iza njih se krije moćna poruka Oskara koja može da podigne istinsku revoluciju u modi

blic.rs
Iza njih se krije moćna poruka Oskara koja može da podigne istinsku revoluciju u modi

Oskar 2020. je poput nedavno održane dodjele BAFTA nagrada u Londonu, sinoć u Dolbi teatru u Los Anđelesu pažnju posvetio održivoj modi.

U službi važnog principa koji postaje sve zastupljeniji u svjetskoj modi poznate zvanice na Oskaru nosile su stare haljine kao i one od ekoloških materijala.

Kejtlin Dever je na Oskaru bila u haljini "Luj Viton" kreiranoj od eko-frendli materijala. Poznati brendovi i zvijezde koje su podržale promociju održive mode, koja brine o ekologiji i ljudskim pravima, željeli su sinoć da pokažu da odeća koja poštuje pomenuti princip može da izgleda podjednako glamurozna kao svaka druga.

Elizabet Benks je na "Veniti fer" zabavi pokazala da nije ništa strašno nositi staru haljinu. U istom modelu brenda "Badgley Mischka " bila je i 2004. na istoj svečnosti u Los Anđelesu.

Vrijeme prolazi, ali dobra haljina ostaje dobra haljina. Biranjem stare odjeće čuvaju se prirodni resursi, smanjuje se eksploatacija ljudske snage u zemljama Trećeg svijeta koju modni giganti bukvalno izrabljuju u fabrikama u kojima su uslovi za rad nehumani do krajnih granica. Često su radnici na poslu i životno ugroženi.

Održivost u modi podržao je Hoakin Finiks i sinoć! Glumac na nekoliko posljednjih ceremonija u Holivudu i Evropi nosi isto odijelo - odijelo Stele Makartni od ekološke tkanine.

Lea Sedu i "Luj Viton" su prekrasnim modelom podržali borbu za bolju, pravedniju i humaniju modu.

Serše Ronan se na Oskaru pojavila u recikliranoj "Guči" haljini koja je dijelom napravljena od odeće koju je nedavno nosila na BAFTA nagradama u Londonu.

Glumica je stajling upotpunila "Guči" ukrasom za kosu.

Poruku da moda mora da bude u službi očuvanja prirode i brige o ljudima poslali su i Redžina King i "Versače".

Timoti Šalame i "Prada" su podržali isti cilj, a pritom su zajedničkim snagama zabilježili najoriginalnije izdanje na crvenom tepihu.

Glumca mnogi kritikuju zbog nesvakidašnjeg modnog izbora, ali važno je da se o njemu govori.

Još jedno lice održive mode pokazala je rediteljka dokumentarca "For Sama" Vad al- Kejteb koja je bila sa suprugom i ćerkom Samom zbog koje je i snimila film usred sirijskog rata.

I Džejn Fonda je bila u staroj haljini, koju je ponijela 2014. na dodjeli Oskara.

Pogledajte u galeriji kako su dame sa liste izgledale na Veniti fer zabavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana