Жена успјела одржавати орхидеју која је цвјетала чак 12 година

ГС
Foto: Илустрација

Орхидеја је изузетна биљка која може обогатити сваки дом, али правилна њега је неопходна да би се одржала њихова виталност и љепота.

У групи „Савјети и трикови за орхидеје” на Фејсбуку, љубитељи овог цвијећа су подијелили своја искуства и савјете о нези орхидеја.

Један од кључних корака у одржавању орхидеја је правилно заливање. Чланови групе су открили различите приступе, али се слажу да је неопходно избјегавати обилно заливање, које може штетити биљци.

Неки препоручују намакање  орхидеја сваке недјеље, док други преферирају заливање једном недјељно или чак сваких седам до десет дана.

Заливање орхидеја се може обавити потапањем биљке у воду или прскањем коријена, у зависности од преференција и потреба биљке. Важно је обезбједити добру дренажу како би се избјегло задржавање вишка воде, што може довести до труљења коријена.

Поред правилног заливања, љубитељи орхидеја су истакли важност коришћења одговарајућег супстрата као што је кора дрвета или маховине, као и редовног пресађивања биљке након сезоне цвјетања како би се обезбедило оптимално окружење за раст.

– Потапам их пет до десет минута сваке недјеље. Моја најстарија орхидеја има 12 година, добро напредује и увијек цвијета – рекао је један члан групе.

-Никада нисам успио да натјерам своје орхидеје да поново процвјетају док нисам почео да их заливам једном недјељно – додао је други корисник, преноси Еспресо.

„Моје орхидеје су старе неколико година и веома су здраве. Потопим их и пустим да пију колико желе док се корен не напуни и зазелени“, написала је друга жена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана