Знате ли која је тaчно разлика између црвене, жуте и зелене паприке?

GS
Foto: Twitter

Паприка је неизоставан дио љетних салата, сендвича и прилога, те је онај тип поврћа који је сам по себи довољно укусан и сиров, уз хуммус или укусан крем сир.

Но на полицама тржница могу се пронаћи паприке у разним бојама, али и цијенама.

Постоји ли разлика у паприкама с обзиром на боју?

Прије свега, ваља напоменути да је честа ситуација та да су црвена и жута паприка у ствари зелене паприке које су сазрјеле. Црвене паприке су потпуно зреле што резултира слађим и воћнијим окусом док је с друге стране заштитни знак зелене паприке благо горак окус. Жута паприка је једноставно у средини спектра када је ријеч о зрелости (иако неке сорте остају жуте када су потпуно зреле).

Зашто паприке одређене боје коштају више?

Зелене паприке цјеновно су најприхватљивије јер се најраније беру, односно, јефтиније су за узгој и продају, док су жута, наранчаста и црвена паприка скупље су од зелених јер се касније беру. Другим ријечима, жуте, наранчасте и црвене паприке доступне у трговинама остављају се дуже на биљци, што значи да добивају додатно вријеме, воду и његу, што су ресурси који се одражавају на цијени, пише Нови лист.

Уз то, будући да се беру прије него што сазрију, зелене паприке немају тако високу концентрацију храњивих твари. То не значи да зелене паприке представљају нездрав избор, већ да црвене, наранчасте и жуте имају отприлике двоструко више витамина Ц и готово девет пута више бета-каротена, преноси ЈабукаТВ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана